miercuri, 8 iulie, 2020
21.9 C
București

Mii de britanici au protestat împotriva asasinării lui George Floyd

În ciuda restricțiilor impuse pentru contracararea coronavirusului, mii de cetățeni britanici s-au adunat duminică la Londra și Manchester pentru a protesta împotriva tratamentului aplicat de poliție afro-americanului George Floyd în statul american Minnesota.

Scandând lozinci împotriva rasismului, manifestanții s-au adunat în Trafalgar Square, loc emblematic în Londra, înainte de a urma un traseu apropiat sediilor parlamentului, guvernului britanic și al reședinței premierului Boris Johnson. Imagini difuzate de posturile de televiziune au arătat protestatari strigând “Nu pot să respir”, cuvintele lui George Floyd sub bocancii polițistului american criminal. O altă imagine îi arată pe protestatari așezați în genunchi și strigând “George Floyd”. Unii purtau panouri pe care era scris “Black Lives Matter”(Viața negrilor contează). Manifestaţii similare au avut loc în fața ambasadei americane din Londra și în orașul Manchester, sub o severă supraveghere din partea forțelor de poliție.

Uriașe proteste în Canada, la Montréal, Toronto și Vancouver

Mii de persoane au defilat duminică la Montréal pentru a denunța rasismul și violența poliției împotriva protestatarilor americani. Corespondenți ai agențiilor internaționale de presă și ai posturilor de televiziune au relatat cum, vreme de trei ore, circa 10.000 de persoane din Montréal și alte localități au venit duminică după-amiază în centrul orașului și, în mod pașnic, și-au declarat solidaritatea cu manifestanții din Statele Unite după asasinarea lui George Floyd. Nu mult după dispersarea manifestanților, duminică seară, în centrul orașului au izbucnit incidente între un grup de protestatari și forțele de poliție. Protestatarii au aruncat proiectile asupra polițiștilor care au răspuns cu un atac puternic cu gaze lacrimogene. Elemente extremiste au profitat de situație și au distrus și jefuit vitrine, magazine.

Mii de canadieni au manifestat pașnic, duminică, contra rasismului și la Montréal, Vancouver, iar sâmbătă la Toronto.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ