3.1 C
București
sâmbătă, 23 ianuarie

“Situația este gravă”- avertizează președintele Xi Jinping. Consideră însă că bătălia cu virusul ucigaș va fi câștigată

Epidemia cu coronavirus iese din granițele zonei Wuhan. Epidemia a făcut, duminică, o primă victimă la Shanghai. 40 de cetățeni din aceeași zonă sunt infectați cu virusul ucigaș, iar alți 70 sunt sub supraveghere medicală. Epidemia ia, deci, amploare într-un ritm rapid, plasând China într-o “situație gravă”, a recunoscut sâmbătă însuși președintele Xi Jinping.

Aprecierea respectivă a fost făcută în cadrul unei ședințe a conducerii superioare de partid, context în care președintele chinez și-a exprimat încrederea că bătălia cu coronavirus, o “provocare politică fără precedent”, va fi câștigată prin prevenire și măsuri de izolare totală a spațiului contaminat. Gravitatea situației este ilustrată fără drept de apel de cel mai recent bilanț publicat duminică la prânz: 80 de morți, peste 2.800 de bolnavi și deja peste 63 milioane de persoane puse în carantină. Surse locale, citate de corespondentul RFI la Beijing, afirmă că actuala situație creată de coronavirus reprezintă pentru preşedintele Xi Jinping o provocare politică mai gravă decât războiul comercial cu Statele Unite sau manifestaţiile din Hong Kong.

La rândul său, Ma Xiaowei, ministru responsabil pentru Comisia Naţională de Sănătate din China, a declarat că rata de transmisibilitate a noului coronavirus devine tot mai puternică, astfel că numărul infecțiilor ar putea continua să crească.

Ma a mai declarat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că autorităţile au cunoștințe limitate despre noul virus. Se crede – fără a exista vreo confirmare oficială – că el ar fi apărut anul trecut, într-o piaţă din Wuhan în care se vindeau fructe de mare, dar ilegal și unele soiuri de șerpi, șobolani și alte animale sălbatice mici, vii.

Wuhan, în continuare în stare de asediu

Străzile sunt aproape părăsite, farmaciști în combinezoane integrale vând măști și dezinfectanţi. Nu circulă trenuri și nici avioane, autostrăzile sunt totalmente blocate. Wuhanul este un oraș-fantomă, rupt de restul lumii. La fel, alte 17 localități din provincia Havei. Sunt active șantierele pentru construirea în termene-record a două spitale ce vor găzdui în câteva zile câte 1.000 și respectiv 1.300 contaminați cu coronavirus. 450 de medici militari au fost distribuiți în toate spitalele existente la Wuhan și restul provinciei unde sunt internați contaminați cu virusul ucigaș. Pentru evitarea propagării virusului, autoritățile chineze au suspendat întregul ansamblu al rețelei de autobuze ce leagă Beijingul cu provinciile țării. Toate vizitele organizate pe teritoriul Chinei sau în afara granițelor ei au fost anulate.

În pregătire, evacuarea angajaților unor firme de origine franceză și americană

Wuhan găzduiește mai multe întreprinderi occidentale, între care și firma franceză Peugeot. Autoritățile consulare franceze au început demersurile pentru evacuarea cu autocare a angajaților de naționalitate franceză instalați la Wuhan. Statele Unite intenționează, și ele, să afreteze un avion care să extragă din zona contaminată angajații firmelor americane, precum și personalul diplomatic.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost la un pas să declare stare de urgenţă de sănătate. Nu s-a luat o astfel de decizie, considerându-se că situația nu este de o gravitate care să justifice o astfel de măsură.. La ora actuală, sunt însă unii specialiști ce au dubii că cei din China pot ține epidemia sunt control.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW