0.3 C
București
miercuri, 27 ianuarie

Coronavirus: Virusul ucigaș continuă să se răspândească. Beijingul face apel la armată. 56 mil. persoane, rupte de restul lumii

Xi Jinping dă asigurări că bătălia cu virusul va fi câștigată

459 de medici sunt trimiși de armata Chinei pentru a bloca extinderea epidemiei cu coronavirus. Vineri erau în China 26 decese. Sâmbătă ajunseseră la 41. Numărul persoanelor plasate în carantină a ajuns sâmbătă la 56 milioane în provincia Hubei, unde este situat Wuhan, epicentrul epidemiei. În afara Asiei și a Europei, cu cele trei cazuri confirmate în Franța, un al doilea caz de contaminare cu virusul ucigaș a fost confirmat sâmbătă în Statele Unite.

Cu prilejul Noului An chinezesc, nu sunt petarde sau dansuri ale dragonului nici la Beijing și nici la Wuhan. Străzile din Wuhan, a relatat o echipă de ziariști de la France Presse, citați de “Les Echos”, sunt pustii, iar rarii trecători poartă, obligatoriu, măști de protecție. În acest oraș, plasat în carantină începând de joia trecută, la apelul autorităților centrale, armata a trimis sâmbătă 450 de medici pentru a opri extinderea galopantă a pneumoniilor care au majorat numărul morților la 41, cifra provizorie. În același timp, numărul contaminaţilor cu coronavirus depășise sâmbătă 1300. Dintre aceștia, 237 erau considerați cazuri critice. Toate decesele, cu numai două excepții, au fost înregistrate la Wuhan și provincia Hubei.

Spitale construite în termene-record

Potrivit agenției China Nouă, cei 450 de medici militari au fost repartizați în spitalele din orașul Wuhan și restul provinciei, unde sunt masați bolnavii cu forme grave de pneumonie virală. Spitalele sunt însă supraaglomerate, motiv pentru care, după spitalul ce urmează a fi gata (după doar şapte zile) să primească circa 1000 bolnavi începând din 3 februarie, un altul este deja în construcție rapidă la Wuhan, unde vor fi internați doar bolnavii infectați cu coronavirus.

Wuhan și întreaga provincie Hubei – în carantină totală

Beijingul a luat și alte măsuri. Începând de joia trecută, trenurile și avioanele nu au permisiunea să părăsească zona infectată. Circulația vehiculelor are restricții severe. Persoanelor li s-a recomandat să rămână la domiciliu. Autoritățile au impus un cordon sanitar în jurul orașului Wuhan și al altor 17 aglomerații din provincia Hubei, ceea ce a dus la plasarea în carantină a 56 milioane de persoane (reprezentând populația Africii de Sud). În afara provinciei Hubei, autoritățile au anunțat măsuri pentru depistarea virusului ucigaș în întreaga țară. Absolut toate transporturile sunt supuse unor controale extrem de severe. Sunt instalate puncte de inspecție unde imediat ce este depistat un pasager cu simptome de contaminare, este rapid transportat la un centru medical.

Xi Jinping: “Putem câștiga bătălia” cu virusul ucigaș

În Asia au fost anunțate cazuri de contaminare în Hong Kong, Macao și Taiwan, precum și în Coreea de Sud, Japonia, Thailanda, Singapore sau Vietnam. În afara Asiei și a Europei, cu cele trei cazuri confirmate în Franța, un al doilea caz a fost confirmat și în Statele Unite și patru cazuri în Australia.

“China poate câștiga bătălia”cu virusul, a dat asigurări președintele Xi Jinping într-o declarație pentru presă. Președintele Donald Trump a lăudat eforturile Beijingului pentru a opri propagarea epidemiei cu coronavirus.”Statele Unite apreciază realmente eforturile Chinei și transparența cu care acționează”, a spus Donald Trump. Mulțumiri speciale adresează președintelui Xi Jinping personal, și își exprimă convingerea că “totul va evolua bine”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW