Donald Tusk a prezentat pentru ultima dată concluziile summit-ului UE

Deputații au dezbătut concluziile summit-ului UE din 17-18 octombrie, în ședința plenară din această dimineață, alături de președinții Juncker și Tusk.

În timpul discursului său introductiv, ultimul în calitatea sa de președinte al Consiliului European, Donald Tusk a condamnat acțiunea militară unilaterală a Turciei în Siria de nord-est și a solicitat acesteia să-și retragă trupele și să respecte dreptul umanitar internațional. El a confirmat, de asemenea, solidaritatea UE cu Cipru, care se confruntă cu activități de foraj ilegal de către Turcia în largul coastelor sale.

Cu privire la acordul Brexit, el a subliniat că „un scenariu fără acord nu va fi niciodată decizia noastră”. Cu privire la „dezbaterea dificilă privind extinderea”, președintele Tusk a numit „o greșeală” decizia de a nu începe discuțiile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania.

Președintele actualei Comisii, Jean-Claude Juncker, a declarat că acordul Brexit oferă securitate juridică și respectă dorințele Parlamentului. În ceea ce privește bugetul UE, el a subliniat că, în ciuda dificultăților iminente, ultimele propuneri ale Consiliului rămân inacceptabile: „nu puteți clădi Europa cu 1% din PIB”.

Toți liderii grupurilor politice au subliniat că doar condamnarea Turciei nu este suficientă și au solicitat Consiliului, Comisiei și statelor membre să ia măsuri specifice. Majoritatea acestora au reafirmat faptul că încheierea unui acord Brexit pentru o ieșire ordonată a Regatului Unit este o evoluție pozitivă, au confirmat faptul că Parlamentul își va îndeplini obligațiile numai după ratificarea acordului în Marea Britanie și au subliniat necesitatea de a avea timp suficient pentru a examina acordul, atât pentru reprezentanții aleși din Marea Britanie și cei din UE.

Majoritatea vorbitorilor care au luat cuvântul în dezbaterea cu privire la bugetul pe termen lung al UE au solicitat Consiliului să confirme finanțarea corespunzătoare pentru obiectivele ambițioase stabilite de Parlament și de președintele ales al Comisiei, Ursula von der Leyen. În ceea ce privește extinderea în Balcanii de Vest, aproape toți vorbitorii au condamnat imposibilitatea de a obține un acord unanim în Consiliul European, în ciuda sprijinului copleșitor din întreaga UE.

În declarația de încheiere, președintele Tusk a adăugat că, având în vedere cele „auzite în această dezbatere”, „nu are nicio îndoială că UE trebuie să trateze cu toată seriozitatea cererea de prelungire a termenului pentru Brexit venită din Marea Britanie”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW