Draga Olteanu-Matei nu mai este. Un gând pios la trecerea sa în nefiinţă

Actrița Draga Olteanu Matei, internată săptămâna trecută, în stare gravă, la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, a murit în noaptea de marți spre miercuri. Cu toate eforturile medicilor, ea nu a mai putut fi salvată, având mai multe afecţiuni.

Născută la 24 octombrie 1933, la Bucureşti, actriţa a jucat pe scena Teatrului Național București, în numeroase filme și la televiziune. Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei a avut un palmares foarte bogat. A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri în Televiziune.

Actrița Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României, potrivit Wikipedia.

Desigur, majoritatea iubitorilor artei teatrale şi cinematografice o identifică cu personajul principal din ”Coana Chiriţa” sau cu nenumăratele roluri de comedie pe care le-a interpretat. A jucat însă şi în drame (Adam şi Eva, Azilul de noapte, Cadavrul viu, Baltagul ş.a).

Draga Olteanu-Matei era o actriţă totală. Se identifica cu personajul până la detaliu şi avea o energie neobişnuită în a-l interpreta, care se transmitea, într-un mod aparte, şi spectatorului. Cine o vedea o dată simţea nevoia să o revadă, indiferent că era vorba de comedie sau de dramă.

Într-un an în care mulţi monştri sacri ai cinematografiei ne-au părăsit, iată că o parte a scenei rămâne din nou goală. Mulţumim pentru reprezentaţii, Draga Olteanu! Odihneşte-te în pace!

Foto: By Razvan Socol – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17166423

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW