Drum bun, Majestate!

La Palatul Regal, peste 35.000 de oameni au venit să-şi ia rămas bun de la Rege în ultimele zile.

Sâmbătă, oficialii au început să sosească după ora 09.00 pentru funeralii. Printre ei, Președintele Klaus Iohannis și prima-doamnă, Carmen Iohannis, Prințul Charles al Marii Britanii, Regele Juan Carlos, fostul suveran al Spaniei, alături de Regina Sofia, precum și alți reprezentanți ai unor familii regale sau nobiliare. Membrii Casei Regale a României și fostul principe Nicolae, alături de logodnica sa, au fost și ei prezenți. 

După un serviciu religios în Palatul Regal, sicriul cu trupul Regelui a fost scos din Palat și așezat pe un piedestal în piață. Un sobor de preoți au oficiat o slujbă la care au asistat câteva zeci de oficiali și oaspeți străini, dar și mulți oameni simpli. Mulți dintre ei, între care fostul principe Nicolae, au fost surprinși cu lacrimini în ochi.  

Update: 

Ora 20:02 – Semnalul de trompeta – Stingerea- Incheierea ceremoniei funerare.  

Ora 19:51–  In momentul coborarii sicriului in cripta, militarii ies din Catedrala. In acest moment, vor fi trase 21 de salve de tun de catre Brigada 30 Garda. Pe acest moment vor fi intonate Imnul National si Imnul Regal. 
19:14: Militarii preiau sicriul si crucea.Slujba de inhumare in Catedrala este oficiata de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Targovistei si Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului si IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alaturi de un sobor de preoti.


 19:08-  Convoiul funerar intra in curtea  Manastirii de Arges.  10.000 de oameni se afla in jurul manastirii.


 18:35-  Militarii intra si preiau sicriul si crucea si se deplaseaza catre Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala urmati de cortegiul funerar. In Catedrala va intra doar Familia Regala romana. Cateva mii de oameni scandeaza numele Regelui Mihai I. 

18:27- Trenul Regal a ajuns în Gara din Curtea de Argeș. Militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar, vor preda sicriul în care se află Regele altor militari, care se află pe peron. Militarii vor parcurge peronul gării, iar membrii Familiei Regale vor urma sicriul, în ordinea de precădere. De aici, cortegiul funerar se va îndrepta către Catedrala din Curtea de Argeș. 

17:26- Trenul Regal se află, în acest moment, în Pitești.  Și aici Regele a fost așteptat,pe peronul gării, cu aplauze. Trenul a fost nevoit să încetinească la intrarea în gară . 

17:03 – Trenul Regal se apropie de Curtea de Arges.   

16:43- Trenul Regal trece prin gara din Găești  

15:32-  Singura garnitură pusă la dispoziție de CFR pentru cei  care au vrut să ajungă la funerali a sosit la gara din Curtea de Argeș.    

15:11 – Trenul Regal a plecat din Gara Băneasa în aplauzele oamenilor și pe acordurile unui marș funebru.  15:02 – A început ceremonia militară de la Gara Băneasa. Cele cinci fiice ale regelui au urcat în vagonul cu sicriul din Trenul Regal, alături de Garda de Onoare și un sobor de preoți. Trenul este același cu care Regele Mihaia părăsit România în exil

14:52 –  Cortegiul funerar a ajuns la Casa Presei, fiind însoțit de 16 jandarmi călare. 

14:45 – Patriarhul Daniel după slujba de la Catedrala Patriarhală: „Regele Mihai al României a fost toată viaţa sa un om profund credincios. Credinţa sa nu era una formală, ci una existenţială şi practică. Regele l-a simţit pe Dumnezeu prezent şi lucrător în viaţa sa mai ales în momentele grele ale vieţii sale. Credinţa în Dumnezeu era pentru el lumină şi ajutor pentru viaţă”.

Ora 14.05 – Cortegiul funerar porneste spre Gara Regala Baneasa pe traseul Piata Unirii – Piata Universitatii –  Piata Romana – Piata Victoriei – Piata Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bd. Kiseleff – Gara Baneasa.  

Ora 14.00 – Catedrala Patriarhala – Familiile Regale straine, demnitarii straini si romani ies din Catedrala si asteapta sicriul. Iesirea din catedrala se va face in urmatoarea ordine: militarul cu crucea, PF Daniel si soborul de preoti, militarii cu sicriul, Familia Regala.

12:30: Trupul neinsufletit al Regelui Mihai I ajunge la Catredala Patriarhala unde urmeaza sa aiba loc ceremonia de inmormantare. Ceremonia urmeaza sa fie oficiata de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. 

11.32:  Mii de oameni se afla pe Calea Victoriei, pe traseul parcurs de cortegiul funerar. 

Ora 11.30 Cortegiul funerar traverseaza Piata Palatului Regal si se indreapta pe Calea Victoriei pana la Piata Natiunilor Unite apoi vireaza la stanga pe Splaiul Independentei si apoi, dupa Palatul de Justitie vireaza la dreapta pe Splaiul Independentei pana la intrarea pe Dealul Patriarhiei. 

Ora 11.25. Piata Palatului Regal – Imediat ce convoiul s-a format, se pune in miscare. Se trag clopotele de la bisericile din imprejurimi. Convoiul s-a pus in miscare in aplauzele oamenilor prezenti in Piata Palatului. 

Ora 11.18: Sicriul este pus pe afetul de tun. Oamenii prezenti in Piata Palatului Regal striga „Regele Mihai” si „Monarhia salveaza Romania!” Se formeaza convoicul pentur a porni spre Catedrala Patriarhala, unde va avea loc slujba 

Ora 11.10 – 11.20. Piata Palatului Regal – In acest interval orar, simultan cu purtarea sicriului catre afet, Muzica Militara urmata de trei detasamente ale MapN (58 de militari de la Fortele Terestre, 58 de militari de la Fortele Aeriene si 58 de militari de la Fortele Navale) se asaza in formatie pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului maresal al Armatei Romane, comandant suprem al Armatei Regale in al Doilea Razboi Mondial. 

Ora 11.00. Piata Palatului Regal – Al doilea semnal funerar de trompeta marcheaza inceperea ceremoniei religioase si militare.  Ora 11.00. Piata Palatului Regal –  Serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane alaturi de un sobor de preoti.  

Ora 11.10. Piata Palatului Regal – La incheierea serviciului religios, fara ca nimeni sa-si paraseasca locurile, este dat al treilea semnal funerar de trompeta. 

Ora 10.45. Piata Palatului Regal – Iesirea sicriului (cu stindardul regal si Coroana de Otel) din Palatul Regal spre Piata Palatului, in urmatoarea ordine: semnal de trompeta unic, un soldat care poarta crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei si Alteta sa Regala Principele Radu. Sunt interpretate marsuri funebre. Incep sa traga clopotele de la toate bisericile din imprejurimi. 

Ora 10.35 – 10.43. Piata Palatului Regal – Iesirea participantilor din Sala Tronului in Piata Palatului Regal. La ora 10.25, in Sala Tronului – Slujba religioasa de 10 minute oficiata de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane alaturi de un sobor de preoti. 

Ora 10.03. Sala Tronului – Reprezentantii cultelor religioase aduc un ultim omagiu Regelui Mihai. 

09.51: Presedintele Romaniei a sosit la Palatul Regal. 

09.49: Printul Charles al Marii Britanii a ajuns la Palatul Regal.

Ora 09.47 Premierul Mihai Tudose, Liviu Dragnea, Dacian Ciolos, Calin Popescu Tariceanu au ajuns si ei la Palatul Regal pentru a-si prezenta condoleantele pentru decesul Regelui.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW