După Brexit, Regatul Unit vrea să-și întărească forța de descurajare nucleară

Concret, Londra dorește să-și mărească numărul focoaselor nucleare pentru a reaminti lumii că aparține micului club al marilor puteri nucleare, chiar dacă a părăsit Uniunea Europeană. Este pentru prima oară de la dispariția Uniunii Sovietice, acum 30 de ani, când un stat occidental, Regatul Unit, își anunță dorința de a-şi mări stocul de arme nucleare. În acest moment, la fel ca Franța, Regatul Unit dispune de patru submarine în forța sa de descurajare nucleară, dar ea depinde în mare parte de tehnologiile americane. De remarcat faptul că anunțul Londrei vine cu puțin timp înainte ca tratatul Start privind combaterea înarmării nucleare să fie eventual prelungit, el fiind unul din rarele documente internaționale aflate încă în vigoare împotriva cursei înarmărilor.

Reacțiile dezaprobatoare nu s-au lăsat așteptate. «Decizia Regatului Unit de a-şi mări stocul de arme de distrugere masivă în plină luptă cu pandemia de coronavirus este iresponsabilă, periculoasă și violează dreptul internațional», a declarat Beatrice Fihn, directoarea Campaniei internaționale pentru abolirea armelor nucleare (Ican). Iar grupul Campania pentru Dezarmarea Nucleară (CND) vede în demersul britanic «un prim pas către o nouă cursă a înarmării nucleare» și «o enormă provocare pe scena mondială».

260 ogive nucleare

Concret, revista londoneză de analize strategice în materie de securitate, apărare și de politică externă evocă posibilitatea creșterii de la 180 la 260 stocul de ogive nucleare, respectiv o mărire de circa 45%. Explicând această «aspirație», șeful diplomației britanice, Dominic Raab, a reamintit că Regatul Unit trebuie să dispună de «un nivel minim credibil de descurajare în actualele vremuri în continuă schimbare…Asta este ultima garanție, poliţa de asigurare împotriva celor mai grave pericole ce vin din partea statelor ostile», spune ministrul britanic citat.

Cu acest anunț, guvernul britanic spune că nu violează tratatul de neproliferare nucleară, așa cum susțin unele organizații neguvernamentale. El reafirmă cu tărie că Regatul Unit aparține puterilor nucleare autorizate, la fel ca Franța, Statele Unite, Rusia sau China și că dorește să rămână «în centrul jocului mondial», în ciuda marginalizării europene. În analiza proprie referitoare la gradul de periculozitate mondială, care obligă Regatul Unit să-și întărească «polița de asigurare», Londra constată că are o poziție similară celei a Franței, expusă recent într-o publicație franceză de specialitate, potrivit căreia la ora actuală asistăm la «o înăsprire a competiției dintre puteri și a contestărilor la nivel internațional».

O forță minimală de descurajare, cu 4 submarine

Cu 260 ogive, Londra aspiră în final să dețină un armament echivalent cu cel al Franței, care declara că deține circa 300 focoase nucleare. Prin comparație, tratatul Start limitează numărul ogivelor nucleare la 1550 piese pentru armele ofensive ale americanilor și rușilor. Alături de aceste două superputeri nucleare, Londra și Parisul rămân într-o doctrină defensivă. Numai că, în timp ce Franța dispune de o descurajare aeriană cu rachetele ASMPA și una maritimă cu rachetele M51 purtate de 4 submarine lansatoare de arme, britanicii nu recurg decât la submarinele lor. Dispun de 4 submarine, la fel ca Franța, dar ele sunt echipate cu rachete americane.

După cum se vede, Londra își revizuiește obiectivul în manieră transparentă, în dependență de degradarea contextului internațional, la fel ca Franța, constată Corentin Brustlein, directorul Centrului de studii în domeniul securității al Ifri, deși nu este vorba de a ajunge un campion al armelor nuclere, dar a nu se uita, spune Brustlein, că China nu comunică nicio cifră privind focoasele nucleare de care dispune. Nici India, Pakistanul sau Israelul. Pentru a dispune de o forță de descurajare nucleară credibilă, Londra are nevoie de sprijin tehnologic american, ceea ce i-a determinat pe unii comentatori, citați de «Les Echos», să interpreteze anunțul de mai sus ca un apel al Regatului Unit la ajutor în momentul în care Washingtonul studiază noi versiuni ale armelor sale nucleare.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW