2 C
București
marți, 26 ianuarie

După noile manifestații de sâmbătă, marcate de violenţe, ale mișcării «Vestele galbene», guvernul, președintele Macron iau poziție fermă

Evoluția manifestațiilor «Vestelor galbene» de sâmbătă, violențele mult mai dure în comparație cu sâmbetele precedente, îndeosebi la Paris, determină autoritățile franceze să adopte o poziție mai fermă vizând restabilirea ordinii, a calmului și liniștii în societatea franceză. Pe fondul imaginilor de la incidentele grave ce au avut loc cu forțele de ordine pe Champs-Elysées și alte mari orașe ale Franței, posturile franceze de televiziune au difuzat duminică luările de poziție ale primului ministru Edouard Philippe și ale președintelui Emmanuel Macron în care au chemat «la restabilirea ordinii» în țară, expusă de șase sâmbete consecutiv la acte ce pun în pericol ordinea și securitatea țării.

«Acum trebuie să domnească ordinea, calmul și concordia. Țara noastră are nevoie de ele… Trebuie calmate divizările», a declarat Emmanuel Macron, aflat în Ciad alături de trupele franceze angajate contra terorismului, pentru postul de televiziune BFMTV . «Este evident, a adăugat domnia sa, că vor fi date răspunsurile judiciare cele mai severe». Executivul denunță o radicalizare și mai pronunțată a mișcării «Vestele galbene» și o «violență ieşită din comun», chiar dacă sâmbătă această mobilizare a fost mult redusă față de sâmbetele precedente. Sunt evocate în acest context incidentele – filmate și difuzate de posturile de televiziune – în care se vede cum polițiști pe motociclete sunt încercuiți pe Champs-Elysées de elemente violente din rândul purtătorilor de veste galbene, și cum unul dintre polițiști sare în ajutorul colegului deja prăbușit scoțând arma. Este de asemenea difuzată imaginea în care circa 20 de manifestanți extrem de violenți intonează melodii ale unui artist antisemit cunoscut la Paris, condamnat pentru antisemitism în 2017. La Angouleme a fost arborată efigia președintelui Macron decapitat. Premierul Edouard Philippe a denunțat duminică, într-un mesaj pe Twitter, «simulacrul decapitării șefului statului… agresiunile de o violență nemaiîntâlnită împotriva polițiștilor, gesturile antisemite în plin Paris…». Și premierul a anunțat că astfel de gesturi nu pot fi banalizate și «trebuie să facă obiectul unei condamnări unanime și unor sancțiuni penale». Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a evocat și condamnat insultele antisemite proferate de purtători de veste galbene la adresa unei doamne în vârstă în metroul parizian, dând asigurări că autorii vor fi urmăriți în justiție. O anchetă a fost deja declanșată. Un semnal al fermității guvernului este, de asemenea interpelarea, sâmbătă, la Paris, a unuia dintre inițiatorii mișcării «Vestele galbene», Eric Drouet. El va fi judecat ulterior, parchetul cerând să-i fie interzisă până atunci prezența în capitală. Acesta și-a creat, la mijlocul lunii octombrie, o pagină de Facebook prin care a lansat apelul la «blocaj național împotriva majorării prețului la carburanți», urmat rapid de zeci de mii de persoane și de organizarea primului episod al acestor manifestații ale vestelor galbene din 17 noiembrie. Sunt informații că sâmbătă, la reținerea de către poliție, asupra lui Eric Drouet ar fi fost găsită o armă albă.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW