-2.9 C
București
luni, 18 ianuarie

E OFICIAL: EPIDEMIE de GRIPĂ în România

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri dimineaţă, că a fost înregistrată o a treia săptămână epidemică, ceea ce înseamnă că în România există epidemie de gripă.

Pintea a precizat că datele pe care le avea la dispoziție marți seară nu erau concludente, deoarece nu toate spitalele au raportat cazurile de gripă. O nouă analiză a demonstrat că în România au fost înregistrate trei săptămâni consecutive epidemice, deci s-a constatat epidemia de gripă. Sorina Pintea a insistat că răspândirea virusului nu a fost mai agresivă decât în alți ani, numai că numărul deceselor înregistrate a fost mai mare.

Copiii trebuie să evite colectivităţile, iar regulile de igienă trebuie respectate cu stricteţe, a mai insistat ministrul.

”Deși aseară aveam o parte din datele pe care DSP-urile le-au transmis, ele nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile de gripă diagnosticate clinic. Am refăcut raportările și putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică. Se constată că vorbim de o evoluție epidemică a gripei.

Activitatea gripală a avut un trend crescător, a avut o intensitate înaltă, cu extindere regională în sudul țării și cu focare și cazuri sporadice în rest. Au fost înregistrate 54 de decese confirmate cu virus gripal. Nu putem afirma că avem un sezon gripal mai sever, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese și mai devreme. De asemenea, avem un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. 

Obiectivul ministerului e reducerea cazurilor sevedere și de decese cu gripă. Măsurile transmise în teritoriu încă din 17 ianuarie se aplică și în cazul în care se constată epidemia. Vaccinarea e în continuare soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Circulația intensă se va menține și în februarie. 

Din 1,3 milioane de doze achiziționate pentru populația din grupele de risc, au fost vaccinate peste 1,2 milioane de persoane până ieri. Am comandat suplimentar 30.000 de vaccinuri care de mâine vor fi distribuite în țară la DSP-urile care au solicitat acest lucru. Au fost transmise, de asemenea, recomandări suplimentare.

Avem recomandări și pentru populație. Gripa avem în fiecare an, nu cred că e cazul să ne panicăm, doar să aplicăm măsurile pe care le-am comunicat încă de la debutul sezonului gripal. Regulile: consultarea medicului de familie, izolarea voluntară la domiciliu, igiena mâinilor, purtarea echipamentului de protecție adecvat, vaccinarea. Copiii să evite colectivitățile!”, a declarat Sorina Pintea.

Dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului “Matei Balş” din Capitală, insistă că igiena personală este extrem de importantă: trebuie să folosim apa și săpunul, să nu strănutăm în mână, să folosim masca de protecție (care NU se poartă sub nas).

Cursurile pot fi suspendate în școlile în care se înregistrează un absenteism, din cauza gripei, de peste 20%.

”Nu vorbim de un virus cu mutații. Slavă Domnului că vine o vacanță! Dacă lumea înțelege să nu-și ia copiii și să-i ducă în mall-uri, e un lucru bun. Dacă nu vor înțelege asta, vom avea un nou vârf de îmbolnăviri. Recomandarea noastră e ca în perioada asta să-i ducă la bunicul, la bunica, în altă parte, dar nu în mall-uri sau unde e aglomerație”, a mai declarat Streinu Cercel.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW