Propun ca firmele din turism, reprezentând capitalul autohton, să-și ia vacanță mai ales acum, când a demarat programul „Litoralul pentru toți”, cu reduceri substanțiale de prețuri. Nu au nicio problemă cu programarea unui concediu prelungit pentru simplul motiv că pe nimeni nu mai interesează. Liber la distracție.
Marți, a avut loc la sediul Ministerului Economiei – nu greșesc când nu pun întreaga titulatură oficială – ședința dezbaterii publice a Proiectului Hotărârii de Guvern pentru modificarea și completarea HG nr. 315/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei (Antreprenoriatului și Turismului sunt litere adăugate doar pentru a fi sigla mai plină). O temă deosebit de interesantă deoarece se discuta și despre viitorul turismului românesc. Prezență generoasă. Secretari de Stat, Directori, Confederații Sindicale, precum și reprezentanții Confederațiilor patronale reprezentative la nivel național, în baza Legii 62, precum Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) și Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Mai menționez aici Federația Patronatelor din Turismul Românesc (membră UGIR), singura structură reprezentativă la nivelul ramurii de turism, reunind interesele capitalului autohton. Deosebit de interesante discuțiile, ideile și propunerile sindicatelor și patronatelor privitoare la reorganizarea Ministerului pe care cei prezenți erau convinși că îl reprezintă. Oficialii ministerului condus de Claudiu Năsui au fost „fascinați” de dezbatere și au realizat importanţa ideilor enunțate atât de mult încât imediat, marți 31 august, când a avut loc dezbaterea publică, au și publicat un comunicat de presă care să sublinieze implicarea ministrului Claudiu Năsui în restructurarea și modernizarea instituției. Vă rog să-mi permiteți să redau textul comunicatului amintit: ”Claudiu Năsui, ministrul economiei: “Debirocratizăm punctele esențiale ale economiei”. București, 31 august 2021- Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a participat la emisiunea DCNews pentru a prezenta reformele inițiate la nivelul instituției pentru a reduce povara administrativă pe care antreprenorii români o resimt în prezent. Ministrul Claudiu Năsui a subliniat faptul că actualizarea cadrului legislativ prin introducerea măsurii Zero taxe pe salariul minim reprezintă o prioritate pentru mandatul său, scopul acestei politici fiscale fiind reducerea sărăciei, încurajarea și păstrarea forței de muncă în România. Demnitarul a menționat că în prezent este gândită o strategie ce cuprinde măsuri concrete pentru debirocratizarea reală, care să elimine cerințele exagerate pentru mediul de afaceri românesc, un bun exemplu fiind proiectul de ordonanță de urgență pentru legalizarea modelului de afaceri „from-farm-to-fork”. Până la această oră, când scriu aceste rânduri, n-am găsit alt comunicat de presă. Iată cât de importante au fost discuțiile și propunerile, încât ministrul a preferat să onoreze o invitație media.
Am fost prezent la această „Dezbatere publică” și nu știu cât am înțeles din tot programul de restructurare a Economiei – probabil că experiența de 30 de ani în presă nu este suficientă -, dar am înțeles că soarta Turismului a fost pecetluită. Nu greșesc. Cu tot riscul, și-mi asum acest lucru, Turismul a fost amanetat. El nu mai există. S-a desființat direcția de promovare externă – ministerul acceptă că este incapabil să atragă turiști din străînătate și este mai profitabil ca promovarea să fie făcută prin diverse firme cu „experiență” -, direcția de autorizare și control a fost decapitată – de parcă turismul la negru este o afacere legală, aproximativ 40.000 de apartamente funcționând ca spații de cazare neautorizate și omologate. Atenție, toate aceste decizii s-au luat fără respectarea legii, fie ea și Legea 52 a dialogului social, fără discuții în comisiile de dialog social și, mult mai important, fără avizarea din Consiliul Economic și Social. Legea nu a contat și nu contează. Cotează, însă, alte interese. Afirmațiile membrilor Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), membră UGIR, regăsite în ultima adresă oficială transmisă ministrului Claudiu Năsui sunt sugestive și trebuie să dea serios de gândit:”Majoritatea membrilor Comitetului Director al FPTR au concluzionat că există grupuri de interese care au convins conducerea ministerului să: renunțe la atașații din turism; să fie alocați bani publici de promovare unor ONG-uri pe criterii de simpatie, de partid, de interese; să fie repartizată clasificarea și licențierea către FIHR și ANAT, cu perceperea unor taxe și racolarea de noi membri „condiționați”- taxele urmând a fi repartizate și către Organizațiile de Management a Destinațiilor central și național (o structură excelent gândită, dar pe care au fost puși mulți ochi – n.n.).
Având în vedere numeroasele poziții divergente între Hotărârile Comitetului Director al FPTR și reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) împreună cu unii reprezentanți ai Alianței pentru Turism (APT) –ONG-uri, asociații profesionale, etc – domnul ministru Claudiu Năsui a dispus colaboratorilor să nu ia în discuție nicio propunere sau amendament al reprezentanților FPTR și ai Confederației UGIR, repartizând toate adresele acestora către salariații departamentelor privind petiții/reclamații. Singurul sprijin din partea ministerului a venit de la doamna secretar de stat Valentina Saygo, care în cadrul puținelor discuții a încercat să țină cont de demersurile noastre, dar impresia era că încalcă dispozițiile ministrului. Actuala structură de organizare, modul ineficient în care este condus ministerul, lipsa profesionalismului personalului angajat în ultimele 8 luni și a sinecurilor «moștenite» au contribuit la neîndeplinirea programului de guvernare, a obiectivelor și strategiilor în domeniul turismului și IMM. Din incompetență ori în mod intenționat se refuză sistematic modificarea legislației care a devenit o frână în desfășurarea activității operatorilor economici. Debirocratizarea în cadrul Ministerului Economiei Antreprenoriatului și Turismului nu a fost făcută – este o lozincă. (…) Actualul ministru, domnul Claudiu Năsui, nu mai consideră turismul un domeniu prioritar al economiei naționale și nici că reprezintă un pilon important în dezvoltarea economică a țării”.
Repet, acesta este un document oficial aflat pe masa ministrului Claudiu Năsui, iar acuzațiile trebuie luate în seamă. Mai precis, analizate. Nu de alta, dar în turism ce a mai rămas din partea legalizată sunt vizibile interese care nu au nicio legătură cu dezvoltarea. Mai degrabă cu aceste Organizații de Management al Destinațiilor, cu latura consultanței externe, cu interesele vădite pentru a exploata cât mai eficient posibilii bani proveniți prin PNRR – subiecte ce vor fi dezvoltate într-un material viitor. Aici trebuie oferite răspunsuri și clarificări urgente. În rest, acea „Consultare Publică” privind restructurarea și eficientizarea Ministerului Economiei pentru mine a constituit un eșec din care am înțeles un singur lucru. Asistăm la externalizarea politicilor guvernamentale privind turismul românesc.
In ultimii 30 de ani, Economia nostra s-a lepădat de Turism, Industrie, Transporturi, Agricultura etc.