Candidata Stângii, socialista Luisa Gonzalez, este învingătoarea primului tur al alegerilor prezidențiale anticipate de duminică din Ecuador, obținând 33% din voturi. La al doilea tur de scrutin, ce va avea loc la 15 octombrie, ea îl va avea drept competitor pe Daniel Noboa, candidat-surpriză al Dreptei politice, care a câștigat 24% din voturi. Înaintea dnei Luisa Gonzalez, nicio femeie nu a mai candidat la vreo competiție prezidențială în Ecuador, relevă corespondenți de presă și comentatori politici locali. Luisa Gonzalez este susținută de fostul președinte de stânga al acestei țări, Rafael Correa, aflat în exil. Este remarcat de asemenea faptul că este pentru prima oară în istoria Ecuadorului când o femeie obține un număr de sufragii atât de mare de la primul tur de scrutin al unor alegeri prezidențiale. Ea a reușit să demonstreze menținerea prestigiului electoral istoric al partizanilor ”Revoluției cetățenești” a lui Correa, cu o treime din voturi.
Creditat cu doar 5% din voturi în urmă cu câteva săptămâni, candidatul Dreptei, Daniel Noboa, are, în opinia analiștilor politici locali, posibilitatea de a reuși acolo unde tatăl său, miliardarul Alvaro Noboa, a eșuat să câștige în cinci rânduri alegerile pentru președinția acestei țări. Alegătorii au apreciat, se pare, faptul că Daniel Noboa nu și-a axat campania pe negare și confruntare și nici nu s-a grăbit să negocieze o coaliție.”Nu doresc negocieri care îmi vor lega mâinile,fie și pentru a obține o majoritate. Pot avea loc convorbiri politice, dar nimic care să semene cu compromisuri. Alegătorii vor putea vota pentru curentul Correa sau impotrivă, dar cu o opțiune care se cheamă Daniel Noboa”, a declarat candidatul Dreptei după surprinzătorul scor obținut la primul tur al prezidențialelor.
Scorul altor candidați: Jurnalistul Christian Zurita, care l-a înlocuit pe candidatul centrist Fernando Villavicencio, asasinat în urmă cu 11 zile în perioada campaniei electorale, a obținut 16% din voturi; Jan Topic, un fost membru al Legiunii străine franceze cu 14% din voturi, urmat de fostul vicepreședinte Otto Sonnenholzner, cu 7% din voturi și de indigenul Yaku Perez, cu 3,8% din voturi.
O mobilizare masivă
De remarcat faptul că într-o țară contaminată în ultimii ani de violență, de trafic de droguri și în plină criză instituțională lipsită de parlament de circa trei luni, aproape 82% din cele 13,4 milioane de alegători s-au prezentat la urne. Comisia națională electorală a salutat mobilizarea”masivă” și un scrutin totuși fără incidente, deși recent marcat de dificultăți (uciderea unui candidat). Alegătorii acestei țări au votat pentru alegerea președintelui, a vicepreședintelui și a 137 deputați ai Congresului monocameral al acestei țări.
Tot duminicà, ecuadorienii s-au pronunțat de asemenea, prin referendum, privind continuarea sau nu a exploatării petroliere în pădurea amazoniană Yasuni, din nord-estul țării. A avut loc, de fapt, o „consultare istorică”, în opinia apărătorilor biodiversității, ai mediului înconjurător și ai climei, în condițiile în care petrolul amazonian este primul produs pentru export și unica sursă majoră de resurse financiare a Ecuadorului. Potrivit primelor rezultate ale referendumului, 58% din alegători s-au pronunțat în favoarea suspendării producției de petrol.
Al doilea tur de scrutin prezidențial are loc la 15 octombrie pentru un mandat doar de un an și jumătate, până în luna mai 2025.