20.4 C
București
joi, 13 mai

Italia: S-a ajuns la un acord privind formarea viitorului guvern, condus de Giuseppe Conte

Agențiile internaționale de presă anunțau miercuri seară că Mișcarea celor 5 Stele (M5S) și Partidul Democrat (PD) au ajuns la un acord vizând formarea noului guvern italian, în locul alianței național-populiste dintre M5S, condusă de Luigi Di Maio și Liga (extrema dreaptă), condusă de Matteo Salvini. Noul executiv italian va fi condus de fostul premier, Giuseppe Conte, considerat un apropiat al M5S.

Negocierile, spun surse bine informate citate de France Presse și de corespondentul la Roma al ziarului «Les Echos», au fost îndelungi și extrem de complicate între liderii M5S și ai Partidului Democrat, marcate uneori de «dispute, suspendări ale ședințelor și de împăcări». Luigi Di Maio a ținut să precizeze, după o întâlnire avută tot miercuri cu președintele țării, Sergio Mattarella, că a fost încheiat un «acord politic» vizând alcătuirea unei noi majorități de guvernare condusă de Giuseppe Conte, care a deținut aceeași funcție și în guvernarea precedentă. Joi, Giuseppe Conte va primi oficial, din partea președintelui Mattarella, sarcina de a forma noul executiv italian. Nicola Zingaretti, liderul PD, a anunțat că în cadrul negocierilor celor două formațiuni politice a fost pusă la punct – pentru a fi prezentată președintelui țării – o schiță de program comun al următorului guvern. Surse parlamentare ale M5S au precizat că această formațiune politică (anti-sistem) împărtășește punctele de vedere ale Partidului Democrat în principalele teme discutate. Mai mult, Partidul Democrat a acceptat ca M5S să aleagă personalitatea care să dețină funcția de prim-ministru, fără a sugera numele lui Conte. Numai că Giuseppe Conte este foarte popular în Italia, a făcut o impresie pozitivă și s-a bucurat de susţinere din partea liderilor statelor membre ale G7 reuniți în wekendul trecut la Biarritz, în special din partea președintelui Donald Trump, care l-a calificat drept «un bărbat foarte înzestrat». Programul comun de guvernare va trebui, de asemenea, aprobat de M5S, formațiune care dorește să supună documentul respectiv «democrației directe» prin internet tuturor membrilor formațiunii politice. Acest vot ar putea avea loc în viitorul weekend. Sunt încă nedefinite și chiar subiect de discuții portofoliile dorite de M5S și PD.

Partidul Democrat dorește portofolii-cheie

Nu este un secret că negocierea portofoliilor noului guvern nu a fost și nu este încă lipsită de controverse. Singura certitudine este că postul de premier îi va reveni lui Giuseppe Conte, chiar dacă inițial i se opusese liderul PD, Nicola Zingaretti. Din surse informate, corespondentul ziarului «Les Echos» a aflat că există rezerve față de desemnarea a doi vicepremieri din formațiuni politice diferite. PD revendică un singur vicepremier, din partea sa. În plus, el dorește Ministerele Economiei, al Afacerilor Externe și cel de Interne. Reacția firească a M5S era de așteptat, această formațiune politică reamintind că este «prima forță politică din Parlament (32% din voturile la alegerile din martie 2018)». Un punct asupra căruia au fost de acord deplin M5S și PD este politica în privința migrației. Indiferent care va fi succesorul lui Matteo Salvini la Interne, Partidul Democrat cere o ruptură cu politica dusă în domeniul migrației în cele 14 luni de guvernare populistă.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW