-4.1 C
București
miercuri, 20 ianuarie

Francezii judecă cu severitate gestionarea de către UE a crizei sanitare și economice

Uniunea Europeană este sever judecată de către francezi când este vorba de gestionarea pandemiei sau a crizei economice provocate de aceasta, arată un sondaj Elabe comandat de cotidianul de profil economic “Les Echos”.

Acordul istoric privind recurgerea la un împrumut european și asupra planului de relansare masivă în valoare de 750 miliarde de euro, smuls cu greu de la “cei 27” membri ai Uniunii de către cuplul Macron-Merkel, îi lasă pe francezi mai degrabă “indiferenți”.

Emmanuel Macron, concluzionează analiștii economici de la “Les Echos”, a sperat că mega-planul de relansare negociat cu mari dificultăți cu partenerii europeni le va permite cetățenilor să înțeleagă rolul crucial al Europei în lupta contra crizei economice și sanitare provocate de Covid-19. S-a crezut că un pachet de 750 miliarde de euro împrumutate în comun de “cei 27” și destinate susținerii țărilor cel mai grav afectate de pandemie îi va convinge pe europeni de o solidaritate în curs de afirmare. Dar primele reacții ale opiniei publice – în tot cazul în Franța – arată că scopul urmărit nu a fost atins decât parțial.

Sondajul Elabe, realizat pentru “Les Echos”, pentru Radio classique și Institutul Montaigne, arată că “doar patru din zece francezi consideră că împrumutul comun al europenilor va fi eficient în lupta cu criza economică”. Mai exact, 42% din cei intervievați cred în eficienţa împrumutului comun, dar 38% cred contrariul. 20% nici măcar nu se pronunță, având dubii în privința modului de returnare a acestui împrumut.

Mai multe inconveniente decât avantaje

Potrivit “Les Echos”, rezultatul sondajului mai sus menționat referitor la acordul “smuls” cu greu după negocieri complicate între membrii UE pare să arate cu adevărat sentimentul general al francezilor față de Uniunea Europeană. La întrebarea clasică privind beneficiile apartenenței Franței la UE, balanța s-a redresat un pic în favoarea Europei. Convingerea că Uniunea aduce mai multe avantaje decât inconveniente rămâne minoritară, culegând doar 27% din opiniile exprimate. Entuziasmați sunt în special tinerii cu vârste sub 35 ani și susținătorii Macronismului. De altfel, proporția celor care consideră că Uniunea Europeană implică mai multe inconveniente decât avantaje rămâne “majoritară”, respectiv 39% din cei chestionați.

Francezii au, în general, opinii “severe” în privința rolului jucat de UE în gestionarea crizei sanitare și economice provocate de coronavirus. 58% dintre ei spun că UE “nu a fost la înălțime”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW