miercuri, 27 mai, 2020
10.8 C
București

De unde a apărut coronavirusul? Mai bine de un sfert dintre francezi cred că el a fost fabricat în laborator

Potrivit unui studiu Ifop, apărut sâmbătă în presa franceză, 26% dintre francezi cred că noul coronavirus a fost fabricat în laborator.

Fundamentat sau nu, 40% din simpatizanții partidului Renașterea Națională, condus de Marine Le Pen, cred că virusul ucigaș a fost fabricat în laborator în mod intenționat.

Studiul Ifop face precizarea că și din cei 26% francezi care cred că virusul ucigaș a fost fabricat în laborator, 17% cred că el a fost fabricat în mod intenționat. Din detaliile studiului Ifop mai reținem că virusul ucigaș a apărut, în opinia a 57% dintre francezi, într-o manieră naturală, 17% cred că a fost dezvoltat intenționat în laborator.

Pentru 57% dintre francezi, arată un studiu realizat pentru fundația Jean-Jaures de către Conspiracy Watch, coronavirusul a apărut în manieră naturală, dar 17% cred că a fost fabricat intenționat, în laborator, 9% cred că a fost fabricat accidental, în laborator, iar 17% nu se pronunță. Din aceeași sursă se consemnează că 40% dintre simpatizanții partidului de extremă-dreapta Renașterea Naţională (RN) cred că virusul ucigaș Covid-19 a fost fabricat intenționat în laborator, 15% accidental și 29% – în manieră naturală.

Francezii nu sunt mai puțin “complotişti” decât americanii

Ifop a efectuat studiul prezentat mai sus după ce o anchetă similară în căutarea sursei virusului Covid- 19 a fost realizată de Pew Research Center în America, în perioada 10-16 martie. Potrivit acestui studiu, citat de Ifop, 29% dintre americani

cred că virusul respectiv a fost fabricat în laborator (dintre aceștia, 23% cred în fabricarea lui în manieră intenționată), iar 43% cred totuși că a apărut în mod natural. 25% dintre americani nu au dorit să se pronunțe.

Cei mai tineri și cei săraci – permeabili la complotisme

Studiul Ifop confirmă, de asemenea, anchete precedente potrivit cărora cei mai tineri și categoriile sociale cele mai defavorizate sunt cele mai receptive la teoriile complotiste. Astfel, 27% dintre persoanele sub 35 ani cred că virusul a fost dezvoltat intenționat, în laborator, față de 6% persoane cu vârste peste 65 de ani. Din categoriile sărace, 22% cred că virusul a fost fabricat în laborator intenționat și doar 4% dintre cetățenii cu situații materiale bune cred în această teorie.

O precizare importantă apărută concomitent cu studiul Ifop: două articole ale AFP din 27 ianuarie și 18 martie au demonstrat că virusul Covid -19 nu a fost creat și apoi brevetat în laboratoare, informații false devenite virale sprijinindu-se pe depunerea unor brevete referitoare la alte virusuri.

By Felipe Esquivel Reed – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87846813

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Sondaj comandat de PE: Europenii doresc ca UE să aibă mai multe competențe în abordarea crizelor similare celei provocate de COVID-19

- Aproape șapte din zece respondenți (69%) doresc ca Uniunea Europeană să poată juca un rol mai...

Înapoi în viitor

După două luni de izolare, mulți se străduiesc să întoarcă timpul. Chiar și cu riscul unui nou...

146 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de coronavirus în România. Au fost...