Emmanuel Macron, primul șef de stat sosit în Liban după catastrofa de la Beirut. De ce atâta grabă?

Promisiuni, sugestii politice pentru care este criticat în Franța

Răspunzând criticilor unei părți a lumii politice franceze, în special lideri ai opoziției, Emmanuel Macron a ținut să precizeze că vizita sa la Beirut imediat după catastrofa din zona portuară nu a avut drept scop o „ingerință” în treburile interne ale Libanului sau acela de a impune conducătorilor libanezi soluții pentru problemele cu care se confruntă acum. Altul a fost obiectivul său:

Este vorba de „prietenie”, „nu de ingerință”, a insistat Emmanuel Macron, „Dacă Franța nu-și joacă rolul(…), alte puteri vor proceda la ingerință: ea va fi iraniană, turcă, saudită, va fi ingerință din partea multor alte puteri ale regiunii”.

Președintele Macron, primul șef de stat care a avut această inițiativă, a sosit joi la Beirut, oraș distrus, aflat în stare de urgență și pradă haosului după distrugătoarele explozii de marți din zona portuară, însoţit de importante ajutoare medicale și umanitare. A găsit un oraș într-o situație realmente „apocaliptică”, relatează corespondenții agențiilor internaționale de presă. Potrivit unor precizări venite de la Elysée, Emmanuel Macron a vrut să arate că Libanul, „lovit de o criză politică și economică existentă dinaintea catastrofei, nu este singur… Președintele Macron a dorit să spună că Franța este aici – acesta este rolul ei – și că ea crede în Liban”.

Angajament de a coordona ajutorul internațional acordat Libanului

A purtat convorbiri cu cei mai înalți oficiali ai Libanului, a vizitat cartiere distruse, a răspuns apelurilor și revoltei cetățenilor care acuzau conducerea țării, clasa politică, lumea de afaceri libaneză de corupție și incapacitate de a administra economic și politic țara aflată de mai multe luni într-o criză economică, politică, socială și morală profundă, fără ieșire. A făcut declarații, recomandând autorităților libaneze să adopte urgent măsuri pentru ajutorarea populației din punct de vedere material și psihologic și să opereze urgent reforme economice și sociale.

A promis să acționeze pentru coordonarea ajutorului extern destinat Libanului, să organizeze în următoarele zile inclusiv o conferință internațională pentru susținerea și ajutorarea Libanului, pentru mobilizarea finanțărilor europene și americane.

În luna septembrie, Emmanuel Macron va reveni la Beirut pentru a vedea cum sunt folosite ajutoarele primite, cine le administrează, cui sunt acordate.

Emmanuel Macron, acuzat de „ingerință” în afacerile interne ale Libanului

În fața criticilor formulate de o parte a clasei politice franceze după vizita în Liban și declarațiile făcute acolo, Emmanuel Macron a respins acuzațiile de „ingerință” și de intenția de a dicta liderilor libanezi ce au de făcut în situația în care li se află țara.

„Nu sunt pe cale de a le dicta liderilor libanezi”, a declarat Macron, la Beirut, pentru trimisul postului BFMTV… „Franța ar comite o eroare dacă s-ar substitui puterii politice din Liban”, dar, „în calitate de președinte al Republicii franceze, voi acționa conform istoriei noastre și a poporului prieten libanez (…) Vom fi astăzi acolo pentru a răspunde nevoilor urgente umanitare și a contribui la găsirea unei soluții politice”. Este vorba de „prietenie”, „nu de ingerință”, a insistat Emmanuel Macron, evocând în cele din urmă un argument în favoarea poziției și a demersurilor sale în Liban ce nu poate fi trecut cu vederea de către liderii politici ai opoziţiei: „Dacă Franța nu-și joacă rolul (…), alte puteri vor proceda la ingerință: ea va fi iraniană, turcă, saudită, va fi ingerință din partea multor alte puteri ale regiunii”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW