AZI e deja MÂINE pentru raporturile de muncă?
Programul #restartangajator al Uniunii Naționale a Experților în Legislația Muncii – UNELM, atât de apreciat deja de înpreprinzătorii și profesioniștii din companii, a ajuns fizic la Arad. Dr. Corneliu Bențe, Președinte UNELM, a sustinut la Arad seminarul organizat de Confederația patronală UGIR în parteneriat cu UNELM „Relațiile de muncă în era post-pandemică”. Președintele UGIR Regiunea Vest, doamna Ramona Nicula, a considerat oportună prezentarea viziunii #restartangajator companiilor din regiune, dar și din Timișoara, care au dorit să fie în avangarda construcției acestor noi raporturi de muncă.
Elementele-cheie ale intervenției captivante a dr. Corneliu Bente au fost pe cât de îndrăznețe, pe atât de temeinic argumentate. Relațiile de muncă se vor reinventa și asta înseamnă că:
➢ANGAJATORII VOR CĂUTA SOLUȚII RAPIDE DE ÎNLOCUIRE A FORȚEI DE MUNCĂ UMANE
➢OAMENII VOR CĂUTA LOCURI DE MUNCĂ SIGURE ȘI FLEXIBILE
➢PROFESIONIȘTII VOR ALEGE MUNCA INDEPENDENTĂ CU O PROTECȚIE SOCIALĂ SCĂZUTĂ
Pentru angajatori devine o prioritate să recurgă urgent la crearea de strategii și politici de resurse umane îndreptate către cresterea, motivarea și recunoașterea importanței OMULUI în activitatea angajatorului, fie el privat sau de stat.
Va avea loc o orientare naturală spre promovarea unei culturi organizaționale centrate pe om, pe motivația lui și pe calitățile sale. Exploatarea individului ca o resursă impersonală rămâne firesc în trecut.
Realitatea actuală ne obligă să ne reinventam în fiecare zi, să reinterpretam cutumele și să ne aliniem noilor situații europene și mondiale, care evoluează în ritm alert. Și tocmai de aceea dr.Corneliu Bențe consideră adoptarea acestor strategii drept un demers important pentru a rămâne ancorați în realitate.
În ceea ce privește măsurile necesar să fie luate de autorități, acestea trebuie sa aibă în vizor, cu prioritate, digitalizarea relațiilor de muncă prin:
➢Încheierea CIM în formă electronică
➢Semnătura electronică calificată a acestora
➢Dosarul de personal arhivat electronic
➢Registrul de evidență electronică a lucrătorilor, care să cuprindă TOATE categoriile de lucrători: angajați din sectorul public / privat, membri cooperatori, sportivi profesioniști, personal clerical, zilieri interni / practicanți, voluntari, alte raporturi de muncă.
Nu în ultimul rând trebuie gândită o evidență digitală a activității fiecărui lucrător, prin adoptarea cardului profesional, cara sa cuprindă cel puțin următoarele informații:
➢ Date de identificare lucrător / angajator
➢ Studii / calificări / autorizații / atestate / avize
➢ Stagiu de cotizare pensie / sănătate / șomaj
➢ Baza de calcul indemnizații
➢ Interdicții / incompatibilități stabilite de instanță / instituții abilitate
➢ Vechime totală în muncă / specialitate
Împreună (angajatori – angajați – specialiști în relațiile de muncă) putem stabili noi limite și putem da tonul unor schimbări care să ducă la apariția unor noi mentalității de abordare a raporturilor de muncă.