0.3 C
București
miercuri, 27 ianuarie

Egalitatea de gen nu va fi atinsă până în 2030

Eforturile depuse de guverne în direcția asigurării și promovării egalității de gen, se dovedesc a fi insuficiente pentru obiectivul propus de ONU, transmite Agerpres, citând un studiu al ONG-ului Equal Measures 2030 publicat marţi şi citat de France Presse miercuri.

„Cu numai 11 ani înainte de momentul ţintă, indicele nostru arată că niciuna dintre cele 129 de ţări studiate nu şi-a transformat legile, politicile sau deciziile bugetare publice la scara necesară pentru a atinge egalitatea de gen până în 2030”, a declarat într-un comunicat Alison Holder, directoarea organizaţiei.

Organizaţia a notat cele 129 de ţări în legătură cu egalitatea bărbaţi-femei cu ajutorul unui nou “indice de gen”, inspirat din Obiectivele ONU de dezvoltare durabilă care se referă la 50 de indicatori precum sănătatea, violenţa pe bază de gen şi schimbările climatice.

În medie, aceste ţări obţin 65,7 din 100, adică o notă “slabă”, potrivit studiului organizaţiei, dezvăluit la o conferinţă dedicată drepturilor femeilor, care a avut loc la Vancouver, în Canada, “Women Deliver 2019”.

„Nu ne respectăm promisiunile privind egalitatea de gen făcute (în Obiectivele de dezvoltare durabilă) pentru miliarde de fete şi femei”, a adăugat Holder într-o conferinţă de presă.

Aproape 40% din populaţia feminină, sau 1,4 miliarde de femei, trăieşte în ţări care au obţinut o notă “foarte slabă” în ceea ce priveşte egalitatea de gen, precizează ONG-ul.

“Acest raport ar trebui să sune alarma în lume. Nu vom atinge Obiectivele de dezvoltare durabilă dacă 40% dintre fete şi femei locuiesc în ţări unde nu există egalitate de gen”, a declarat în comunicat Melinda Gates, copreşedintă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates.

Cele mai egalitare ţări, potrivit indicelui, sunt Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia şi Olanda.

În schimb, Niger, Yemen, Congo, RD Congo şi Ciad, ţări care “s-au confruntat cu conflicte şi situaţii precare în ultimii ani, sunt cel mai puţin egalitare”, potrivit studiului.AGERPRES/(AS – autor: Sorin Calciu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW