Războiul din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei au creat condițiile ca Egiptul să devină un actor din ce în ce mai important la exporturile de gaze spre Europa. Cifre recente confirmă acest lucru. În primele patru luni ale acestui an, Egiptul a exportat gaze pentru 3,9 miliarde de dolari, reprezentând echivalentul exportului din întregul an 2021. Iar corespondentul RFI la Cairo prevede o creștere în continuare a exportului de gaze egiptene către Europa. Producția zilnică actuală de gaze a Egiptului depășește 3 miliarde de metri cubi. Chiar dacă jumătate din producție acoperă nevoile interne ale celor 110 milioane de egipteni, capacitatea de export, spun experți locali, poate fi mărită. Lucrări în stadiu avansat vizează construcția a noi gazoducturi, forarea a noi puțuri, creșterea capacității de lichefiere și lărgirea terminalelor methaniere. Pentru accelerarea acestor operațiuni au fost investite 700 milioane de dolari suplimentar. Este avută în vedere depășirea valorii de 8 miliarde de dolari a exporturilor gaziere, atât prin creșterea capacităților de producție cât și datorită creșterii prețului la gaze.
Cel mai mare zăcământ de gaze din Mediterana
Egiptul a devenit, după cum se vede, pe fondul războiului din Ucraina, în foarte scurt timp, un important exportator de gaze naturale. În 2015, compania italiană ENI, în concesiune, făcea fantastica descoperire a marelui zăcământ de gaze situat la circa 200 km de intrarea nordică a Canalului de Suez. Era descoperit cel mai mare zăcământ din Mediterana și unul din cele mai mari ale lumii. Botezat cu numele de Zohr, zăcământul s-a dezvoltat cu mare viteză. Au fost forate puțuri și construit un gazoduct. Începând din 2018, zăcământul Zohr alimentează Egiptul. Italienii cu Egiptenii investesc serios pentru a dezvoltă două uzine de lichefiere a gazelor naturale, precum și pentru mărirea terminalelor methaniere, în special ale celor de la Damiette și la gurile Nilului. La ora actuală, producția la zăcământul Zohr este de 2,7 miliarde de metri cubi pe zi. Ea va crește însă o dată cu punerea în funcțiune, în câteva luni, a altor două puțuri, ce se vor alătura celor 14 deja productive.
Mari ambiții
Ambițiile egiptenilor sunt mult mai mari. Egiptul vrea să devină o placă turnantă mondială în exporturile de gaze. Cu Israelul, Grecia și Cipru, Egiptul dorește să creeze un fel de cartel al gazului din Mediterana. Aceste patru țări au început prin a delimita, de comun acord, apele lor economice din Mediterana. O etapă importantă, având în vedere că terenurile lor cu rezerve de gaze se găsesc practic în aceeași regiune a Mediteranei orientale. Miniștrii din domeniu ai celor patru țări se reunesc periodic pentru elaborarea unei politici comune în producția de gaze. Un cartel al gazelor funcționează deja între Egipt și Israel. Un gazoduct unește Israelul de Valea Nilului. Un cartel la care aspiră să adere și Turcia.
Troc : imi dai grane, iti dau gaz !