După aproape 25 de ani de prezență pe piața românească, Eisberg România a creat și consolidat o relație extrem de stabilă cu consumatorul, la baza acestei relații fiind înțelegerea și respectarea nevoilor dinamice ale acestuia.
Ca o consecință, cifra de afaceri a companiei a crescut de la 4,9 milioane de euro în 2014 la circa 9,8 milioane de euro în 2017, respectiv aproape 11 milioane de euro în 2018 și acoperă o cotă de piață de 50-60%, conform propriilor estimări.
Principalii competiri sunt companiiile Agriro Fresh, și Coral BioGreens, ambele din județul Bihor.
„Piața mai permite o creştere de două cifre. Estimăm pentru acest an o majorare a cifrei de afaceri de 11-12%. Pe măsură ce creştem, reușim să reducem preţul iar pe termen mediu și lung toată lumea câştigă”, declară Lucian Trofin, directorul general al companiei.
De la o mică hală de producție, care în 1995 furniza câteva sute de kilograme de salată pe săptămână, Eisberg a ajuns în prezent la aproape 100 de angajați, cu o rată de retenție a acestora de peste 80%. Produsele sale sunt prezente în toate marile lanțuri de supermarketuri, iar la acestea se adaugă furnizarea către sistemele de restaurante, care reprezintă un segment important din volumul de vânzări.
„Pentru un produs al cărui principal atribut este prospețimea, tehnologia este extrem de importantă, iar dezvoltarea companiei a însemnat urmărirea unui master plan pe partea de investiţii, care se află acum în ultima etapă de realizare. El a început în 2004-2005, iar acum, la sfârşitul lui 2019 – începutul lui 2020, vom finaliza ultima etapă a planului mare de investiţii, care înseamnă schimbarea trehnologiei, pentru a fi capabili să procesăm nu doar orice tip de frunze, dar şi să facem nişte combinaţii cu diverse sortimente care pot fi alergene şi au restricţii de combinare, prelucrare, contaminare. Această ultimă etapă de investiţii se ridică la circa 3 milioane de euro, dintr-un total de peste zece milioane, până în prezent”, mai adaugă acesta.
Deoarece România nu are temperatura potrivită ca să producă salate în tot timpul anului, aprovizionarea cu materie primă se face în principal din surse externe, de pe piața locală fiind procurate doar rădăcinoasele și o cantitate mică de salate, în sezon.
„Pentru a putea oferi un nivel constant de volum și calitate, aprovizionarea se face urmărind temperatura pe glob, pentru că, în mare parte, ele nu cresc în sere şi vorbim de foarte multe hectare de culturi. Cred că în 2018 am avut peste 35.000 de hectare de culturi arvunite din 2017. Pe timp de iarnă, mergem către sudul Europei – Grecia, Spania, Italia etc. – iar vara ne orientăm către Polonia, Ungaria, Germania etc. Avem ca zone de back-up Africa şi SUA, în caz că îngheaţă partea de jos a Europei. Urmărim palierele de temperatură, în general, pentru prospeţime şi pentru a aduce marfa din locuri cât mai apropiate”, explică Nicoleta Scarlat, director de vânzări la Eisberg.