Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va derula proiectul „Excursie tematică pentru elevii și profesorii români din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, la Piatra Neamț și Târgu Neamț, în perioada 25-26 iunie 2019.
În cadrul excursiei tematice care se va desfășura pe parcursul a două zile, cei 40 de elevi și profesori din regiunea transnistreană vor avea oportunitatea să vadă orașul Piatra Neamț de la înălțime, cu ajutorul telegondolei, să viziteze Curtea Domnească a domnitorului Ștefan cel Mare, cu Biserica Domnească „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Turnul lui Ștefan Cel mare, Muzeul de Artă, Casa memorială „Ion Creangă” din Humulești și Cetatea Neamț.
În regiunea transnistreană funcționează opt școli și licee românești, aflate potrivit legislației în administrarea autorităților de la Chișinău, dar de facto sub cea a separatiștilor de la Tiraspol, iar elevii și profesorii sunt ţinte constante ale provocărilor şi hărţuirilor din partea autorităţilor separatiste din regiunea transnistreană, prin diverse modalităţi. Astfel, în vederea conservării și promovării sentimentului identitar românesc în regiunea transnistreană, organizarea unor intervenții pentru comunitatea de români din zonă este imperios necesară.
Acțiunea își propune facilitarea cunoașterii României, prin contactul cu elemente de istorie, cultură și spiritualitate românească, inclusiv prin intermediul vizitării unor obiective cultural-istorice și spirituale relevante.
Proiectul se încadrează în Programul de Educație „Apostol Mărgărit”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.