Elevii condamnă practicile comuniste

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) condamnă obligarea elevilor de a participa la parada cu ocazia Zilei Oraşului Constanţa, considerând acest tip de eveniment „o reminiscenţă a perioadei de dinainte de anul 1989 şi care ne aminteşte cu tristeţe că mentalitatea conducătorilor oraşului nu s-a schimbat foarte mult.

Primăria Constanţa organizează pentru al doilea an la rând o paradă cu ocazia zilei oraşului, mai exact o defilare pe străzile acestuia, la care iau parte „2000 de participanţi: sportivi, olimpici, militari, jandarmi călare, studenţi, elevi, cadre didactice, artişti, înalte feţe bisericeşti, reprezentanţi ai etniilor dobrogene şi oficialităţi” care „vor saluta cu respect oraşul pe traseul Bd. Tomis-Piaţa Ovidiu”, aşa cum arată postarea de pe pagina oficială de Facebook a Primăriei.

Din informaţiile obţinute de AEC pe surse, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a trimis o adresă circulară către unităţile de învăţământ din judeţ prin care le-a fost solicitat să aducă elevi la această manifestare.

Deşi există şcoli care au oferit opţiunea elevilor de a participa, fără nici-o imperativitate, reprezentanţilor asociaţiei le-a fost reclamat că în licee precum Liceul Tehnic Pontica sau Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, elevii ar fi fost anunţaţi că vor participa la paradă, fără a putea alege acest lucru.

AEC pune câteva întrebări ferme și ridică mai multe probleme: „Are nevoie oraşul nostru de festivisme sau de o mai mare atenţie asupra felului în care e gestionat? Solicităm ferm primarului Constanţei, Decebal Făgădău, să dovedească interes real faţă de oraş, investind în educaţia de la nivel local, deoarece acesta e singurul mod prin care cetăţenii pot ajunge să iubească oraşul, aşa cum edilul îndeamnă. De asemenea, somăm Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa să se dezică de astfel de evenimente şi să nu promoveze atitudini demne de regimurile totalitare.”

Asociaţia Elevilor din Constanţa, prima de acest tip din România

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013.

Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016).

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW