În perioada 4 – 9 octombrie 2021, Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) al Guvernului României organizează Programul „Diversitate și patrimoniu cultural prin prisma mass-media. Schimb de experiență și bune practici cu parteneri de proiecte din regiunea Dunării. Turismul cultural – o șansă pentru dezvoltare locală”.
Început în 2014, acest Program a cuprins vizite de documentare în diferite regiuni ale ţării, vizând obiective de patrimoniu cultural specifice minorităţilor naţionale. Până în prezent s-au efectuat deplasări în Dobrogea de Nord și de Sud, Bihor, Mehedinţi, Timiș, Arad și o vizită special dedicată Cetăţilor săsești din Transilvania.
Programul s-a desfășurat anual, fiind însă întrerupt în 2020 din cauza pandemiei de COVID. Iată însă că anul acesta – 2021 – activitatea s-a reluat și se propune o deplasare de documentare în Bucovina, în județele Suceava și Botoșani.
Printre obiectivele cuprinse în programul de vizitare se numără Mănăstirea Hagigadar și Complexul Medieval Zamca, locașe de cult ale comunității armene de lângă Suceava.
La Botoșani va avea loc o întâlnire cu reprezentanții minorității rușilor-lipoveni și vizitarea cartierului lipovenesc, a Bisericii – monument istoric cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului”, a Centrului Cultural”Corneliu Finașcu” cu primul muzeu al comunității introdus în circuitul obiectivelor turistice, precum și a cimitirului rușilor lipoveni din Botoșani.
Obiectivele de patrimoniu cultural ale comunității ucrainiene propuse spre vizitare sunt Muzeul de la Școala Gimnazială Paltinu, colecția etnografică Torac de la Brodina, precum și gospodăria lui badea Costan de la Ciumârna.
La Cacica și Solonețu Nou vor avea loc întâlniri cu reprezentanții comunității poloneze, vizitarea Basilicii Minor și a Minei Cacica, a Bisericii romano-catolice cu hramul ”Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou.
Vor avea de asemenea loc întâlniri cu reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) din Suceava și Moldovița, vizitarea Muzeului Ouălor Încondeiate, a Gimnaziului din Vatra Moldoviței, a Mănăstirii Moldovița, precum și o călătorie cu mocănița Huțulea.
Dacă timpul va permite, se dorește vizitarea Sinagogii GAH din Suceava, a Cetății de Scaun a Sucevei și o oprire la Ipotești, la Casa memorială Mihai Eminescu.
Ca de fiecare dată în timpul programelor DRI, se vor identifica și evidenția elementele specifice minorităților naționale – tradiții și meșteșuguri, credință și obiceiuri, gastronomie, muzică și dans, port popular, istorie și arhitectură – dar în special se va încerca deschiderea unor oportunități de dezvoltare pentru aceste comunități etnice – rurale sau locale -, prin turism și prin valorificarea zestrei lor culturale specifice.