Pyongyangul a procedat la testarea unei noi arme, lansând luni seară un «proiectil neidentificat» în apele mării din estul țării. Anunțul referitor la acest test a fost făcut de Statul Major interarme sud-coreean, într-un comunicat. Este vorba de cel de-al treilea tir efectuat de Coreea de Nord în cursul lunii septembrie 2021. Primul a implicat o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, iar al doilea a implicat o rachetă balistică cu rază scurtă de bătaie. Sursele militare sud-coreene nu au oferit detalii privind noul test, precizând că serviciile de informații sud-coreene și cele americane au procedat la o analiză a noului test militar efectuat de regimul de la Pyongyang.
Se invocă dreptul la întărirea capacității de apărare
Această lansare, remarcă sursele sud-coreene, intervine la doar câteva zile după ce Kim Yo-jong, influenta soră a lui Kim Jong-un, lăsase să se întrevadă posibilitatea unui summit între cele două state coreene, solicitând în prealabil abandonarea «politicii ostile» față de Pyongyang. În același timp, ambasadorul nord-coreean la ONU, Kim Song, declara la sesiunea de la New York că țara sa «are dreptul legitim de a testa arme și de a-și întări capacitatea de apărare». De la tribuna ONU, el a cerut Statelor Unite să înceteze «politică ostilă» față de țară să.
O reacție la noul test militar nord-coreean a avenit imediat de la Seul. Consiliul de securitate națională sud-coreean s-a reunit de urgență marți și, într-un comunicat, «a deplorat lansarea ”proiectilului” într-un moment în care «stabilitatea politică în peninsula coreeană traversează o perioadă extrem de critică». Recente apeluri ale președintelui sud-coreean Moon Jae-în cheamă la încetarea oficială a stării de conflict militar intercoreean ce durează de la războiul din 1950-53, terminat printr-un armistițiu și nu printr-un tratat de pace, lăsând cele două părți în stare de război de mai bine de jumătate de secol.
Departamentul de Stat american a condamnat și el, imediat, într-un comunicat, lansarea de către Coreea de Nord a noului tip de rachetă, considerând-o « violarea unor multiple rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și o amenințare la adresa vecinilor Coreei de Nord și a comunității internaționale».