Elicoptere pentru operaţiuni medicale şi de căutare-salvare la MAI

A fost semnat un acord-cadru de furnizare a unor elicoptere uşoare, echipate corespunzător pentru operaţiuni medicale şi de căutare-salvare în mediul montan sau medii greu accesibile.

Proiectul este finanţat din fonduri europene, este valabil pentru o perioadă de 48 de luni şi are ca obiectiv achiziţionarea, în total, a 10 elicoptere pentru operaţiuni medicale şi de căutare-salvare.

În prima etapă, vor fi achiziţionate patru elicoptere uşoare multifuncţionale, complet echipate pentru misiuni aero-medicale şi de căutare-salvare în mediul montan sau medii greu accesibile, urmând ca în a doua etapă să fie achiziţionate alte şase.

Proiectul Viziune 2020 este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi are drept obiectiv dotarea cu tehnică de intervenţie, în scopul reducerii timpului de răspuns în situaţii de urgenţă şi asigurarea unei reacţii rapide şi eficiente la dezastre a echipajelor de intervenţie. Proiectul presupune trei paliere de dezvoltare prin achiziţionarea tehnicii care să susţină intervenţiile în mediile aerian, terestru şi maritim.

Ministerul Afacerilor Interne, prin operatorul său aerian – Inspectoratul General de Aviaţie – dispune în prezent de 22 de aeronave, respectiv 20 de elicoptere şi 2 avioane, reprezentând un grad general de asigurare de 56% faţă de totalul prevăzut în Strategia dezvoltării aviaţiei Ministerului Afacerilor Interne 2010-2020.

Din totalul de 14 elicoptere uşoare aflate în dotare, 10 sunt destinate executării misiunilor aeromedicale, dar niciuna dintre aceste aeronave nu este echipată conform specificului misiunilor de căutare-salvare, respectiv misiunilor de salvare din medii montane, din mediul maritim sau din medii greu accesibile.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW