Bătând cu pumnul pe pupitrul tribunei, Emmanuel Macron a cerut marți, în Adunarea generală a ONU, tuturor liderilor lumii «să nu se obișnuiască» cu actuala ascensiune a naționalismelor, fenomene «ce se hrănesc, în opinia sa, din accentuarea inegalităților».
Emmanuel Macron nu a menționat numele lui Donald Trump, dar discursul său de la tribuna ONU a fost, potrivit corespondenţilor de presă prezenți la deschiderea sesiunii Adunării generale a Națiunilor Unite, «exact opusul» discursului pronunțat, cu două ore înaintea sa, de președintele american. «Unii», a subliniat președintele Franței, au ales «legea celui mai puternic, dar ea nu protejează popoarele… Noi alegem o altă cale: multilateralismul». Dosarul iranian, remarcă în corespondențele lor jurnaliștii, ilustrează această diferență de abordare. În timp ce Donald Trump cheamă comunitatea internațională «să izoleze regimul iranian», Macron pledează pentru «dialog» cu Teheranul. «Ce soluție va permite o rezolvare adevărată a situației din Iran? Legea celui mai puternic?», a întrebat Macron. Și-a dat singur răspunsul: «Nu!». Noi, a reamintit el, știam că Iranul era pe cale să producă arma nucleară, dar cine l-a oprit? L-a oprit acordul de la Viena din 2015», a subliniat președintele francez. În acest context, experți în problematica iraniană, citați de «Le Point», reamintesc faptul că, în loc să înăsprească sancțiunile, așa cum procedează Washingtonul, Parisul vrea continuarea discuțiilor cu Teheranul pe o agendă mai largă, cuprinzând toate activitățile nucleare, balistice, regionale cauzate de politicile iraniene. Surse informate au aflat că, deși Donald Trump refuză să se întâlnească vreodată cu Hassan Rohani, Emmanuel Macron s-a întâlnit luni seară cu președintele iranian, în marja dezbaterilor Adunării generale a ONU. Pentru că, până la urmă, preşedintele Trump și Emmanuel Macron, care au avut o întâlnire luni seară, au opinii divergente nu asupra fondului problemei iraniene, respectiv împiedicarea Iranului de a se dota cu arma nucleară, ci asupra «metodei» de a atinge acest obiectiv.
Poziție fermă privind multilateralismul și acordul climatic de la Paris
Emmanuel Macron s-a referit în discursul său, primit cu aplauze de cei prezenți în hemiciclul ONU, la chestiuni ce-l separă de asemenea total de Trump: multilateralismul și acordul climatic de la Paris, din 2015. «Eu», a spus Macron, «cred profund în suveranitatea popoarelor și, în același timp, într-o cooperare întărită… Noi nu vom câștiga în secolul 21 decât cu un multilateralism puternic… Nu cred într-un mare popor mondializat, ci cred în valori universale», a spus Macron, lansând în acest context țărilor lumii apelul să nu semneze acorduri comerciale cu țări care nu respectă acordul climatic de la Paris (fără a menționa expres Statele Unite care în 2017 au ieșit, prin decizia lui Trump, din acordul respectiv).