miercuri, 8 aprilie, 2020
18.7 C
București

Emmanuel Macron la ONU: I-a răspuns lui Donald Trump, respingând «legea celui mai puternic» și apărând multilateralismul

Bătând cu pumnul pe pupitrul tribunei, Emmanuel Macron a cerut marți, în Adunarea generală a ONU, tuturor liderilor lumii «să nu se obișnuiască» cu actuala ascensiune a naționalismelor, fenomene «ce se hrănesc, în opinia sa, din accentuarea inegalităților».

Emmanuel Macron nu a menționat numele lui Donald Trump, dar discursul său de la tribuna ONU a fost, potrivit corespondenţilor de presă prezenți la deschiderea sesiunii Adunării generale a Națiunilor Unite, «exact opusul» discursului pronunțat, cu două ore înaintea sa, de președintele american. «Unii», a subliniat președintele Franței, au ales «legea celui mai puternic, dar ea nu protejează popoarele… Noi alegem o altă cale: multilateralismul». Dosarul iranian, remarcă în corespondențele lor jurnaliștii, ilustrează această diferență de abordare. În timp ce Donald Trump cheamă comunitatea internațională «să izoleze regimul iranian», Macron pledează pentru «dialog» cu Teheranul. «Ce soluție va permite o rezolvare adevărată a situației din Iran? Legea celui mai puternic?», a întrebat Macron. Și-a dat singur răspunsul: «Nu!». Noi, a reamintit el, știam că Iranul era pe cale să producă arma nucleară, dar cine l-a oprit? L-a oprit acordul de la Viena din 2015», a subliniat președintele francez. În acest context, experți în problematica iraniană, citați de «Le Point», reamintesc faptul că, în loc să înăsprească sancțiunile, așa cum procedează Washingtonul, Parisul vrea continuarea discuțiilor cu Teheranul pe o agendă mai largă, cuprinzând toate activitățile nucleare, balistice, regionale cauzate de politicile iraniene. Surse informate au aflat că, deși Donald Trump refuză să se întâlnească vreodată cu Hassan Rohani, Emmanuel Macron s-a întâlnit luni seară cu președintele iranian, în marja dezbaterilor Adunării generale a ONU. Pentru că, până la urmă, preşedintele Trump și Emmanuel Macron, care au avut o întâlnire luni seară, au opinii divergente nu asupra fondului problemei iraniene, respectiv împiedicarea Iranului de a se dota cu arma nucleară, ci asupra «metodei» de a atinge acest obiectiv.

Poziție fermă privind multilateralismul și acordul climatic de la Paris

Emmanuel Macron s-a referit în discursul său, primit cu aplauze de cei prezenți în hemiciclul ONU, la chestiuni ce-l separă de asemenea total de Trump: multilateralismul și acordul climatic de la Paris, din 2015. «Eu», a spus Macron, «cred profund în suveranitatea popoarelor și, în același timp, într-o cooperare întărită… Noi nu vom câștiga în secolul 21 decât cu un multilateralism puternic… Nu cred într-un mare popor mondializat, ci cred în valori universale», a spus Macron, lansând în acest context țărilor lumii apelul să nu semneze acorduri comerciale cu țări care nu respectă acordul climatic de la Paris (fără a menționa expres Statele Unite care în 2017 au ieșit, prin decizia lui Trump, din acordul respectiv).

Articolul precedentUnde mergem
Articolul următorȘtiri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Coronavirus: 2.000 de morți în ultimele 24 de ore în Statele Unite. Cel mai greu bilanț zilnic la nivel mondial

Numai în statul New York s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 731 morți, de asemenea un...

Centrul Ceh stă de vorbă cu artiştii, chiar și în vremea pandemiei

Începând de joi, 9 aprilie, Centrul Ceh va publica câte un interviu video săptămânal cu artişti români...

UNBR spune că s-au înmulțit falșii avocați care oferă consultanță online

Având în vedere că în perioada stării de urgenţă profesioniştii sunt obligaţi prin lege să comunice cu...

Micro-granturi ADFRSurvival pentru artiștii independenți

Asociația Pentru Dezvoltarea Filmului Românesc (ADFR) vine în ajutorul artiștilor independenți din industria cinematografică, afectați de starea...

TRENDING

Bogdan Huțucă (PNL): Vâlcov și Teodorovici își fac fond ca să câștige săptămânal la 6/49

“Guvernul României intenționează să introducă în Fondul...

Acțiunile Renault și Fiat, în cădere liberă

În urma eșecului de fuziune, în valoare...