Energia scumpă a revenit rapid pe piețele lumii. Prețul petrolului a ajuns la peste 80 de dolari barilul și nu este departe de cotele atinse în anii 2012-2014

Exportul iranian de petrol s-a diminuat considerabil – până la 1,6 milioane de barili pe zi, respectiv cu un milion de barili mai puțin decât în luna aprilie, înainte de anunțarea restabilirii sancțiunilor americane. Previziunile pentru lunile următoare sunt și mai sumbre.

Altă soluție, spun experți ai pieței de petrol, nu există și va trebui să ne adaptăm. Energia scumpă a revenit rapid pe piețele lumii. După trei ani de practicare a unor prețuri scăzute, cursul aurului negru a crescut fulgerător. Barilul de Brent, care în ultimele șase luni se vindea cu 70 dolari, în ultimele trei săptămâni a depășit 80 de dolari. Potrivit Agenției internaționale a energiei (AIE), chiar dacă este încă departe o astfel de perspectivă, nu este exclus ca barilul de țiței să se apropie de cotele de peste 100 dolari (atinse în 2011-2014). «Tendința este, în mod clar, de creștere, având în vedere factorii economici și geopolitici actuali», este de părere Francis Perrin, cercetător la OCP Policy Center. Explicația primordială este dată de tensiunile privind oferta, mai ales din cauza apropierii datei intrării în vigoare a sancțiunilor americane împotriva Teheranului, inclusiv asupra exportului de petrol (4 noiembrie). Exporturile iraniene au scăzut până la 1,6 milioane de barili pe zi, cu un milion mai puțin decât înaintea anunțării restabilirii sancțiunilor americane, iar în lunile următoare este așteptată o diminuare a exportului de petrol și mai pronunțată, cu până la 2 milioane de barili pe zi. Rămân nesancţionate doar exporturile de petrol în țări precum China și India.

Prețul, influențat de capacități de producție limitate la nivel mondial

Situația creată prin blocarea exporturilor iraniene este agravată de declinul producției în Venezuela, Libia, precum și de un potențial restrâns de export al Statelor Unite, în așteptarea intrării în funcțiune a conductelor din Texas. Și în alte zone ale lumii sunt limitate capacitățile de producție suplimentară. În Rusia, unde recordurile de producție sunt deja atinse, potențialul pe termen scurt este de maximum 200.000 de barili pe zi. AIE estimează capacitățile suplimentare de producție ale OPEP la 2,7 milioane de barili pe zi, din care mai bine de jumătate provine din Arabia Saudită. Specialiști în domeniu, inclusiv Harry Tchilinguirian, analist la BNP Paribas, au dubii că reculul iranian impus de sancțiunile americane va putea fi compensat integral de alți producători și exportatori.

Impactul asupra țărilor emergente

Per total, subliniază analiștii de la «Les Echos» citând calcule ale AIE, capacitățile de producție disponibile nu reprezintă decât 2% față de cererea mondială de petrol. Această tensiune s-ar putea prelungi și ar putea conduce la creșteri și mai mari ale prețului barilului de petrol. Dar, pe termen scurt, spune analistul Alexadre Andlauer de la grupul Kpler, citat de «Les Echos», singura modalitate de reechilibrare a pieței pare a fi limitarea creșterii cererii de petrol prin mecanismul prețurilor. Pentru prima oară, după patru ani, cursul petrolului începe să-și facă simțit efectul în numeroase domenii: carburantul automobilelor, transportul aerian, industria chimică… Impactul este important în special în țările emergente, agravat de reculul monedelor proprii față de dolar. În India și multe alte țări, benzina la pompă este deja mult mai scumpă față de 2012.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW