Reuniunile liderilor „celor 27” membri ai Uniunii Europene consacrate luptei cu pandemia de coronavirus au devenit aproape lunare în ultimul an de zile. Iar statele membre, remarcă ziariștii acreditați la Bruxelles, trec prin tot mai multe dificultăți în calea ajungerii la soluții concertate atât în privința aprovizionării cu vaccinuri, în privința închiderii frontierelor, a liberei circulaţii mai ales de mărfuri și servicii, sau în privința așa-numitelor pașapoarte vaccinale care în vara viitoare ar putea deveni arme în concurența dintre statele membre ale UE.
La videoconferința de joi, liderii europeni și-au concentrat dezbaterile asupra viitoarelor pașapoarte vaccinale, dat fiind că, pentru vara care se apropie, unele state sunt pregătite să le lanseze. Este vorba de Grecia, Spania sau Austria. Franța, Germania, Olanda și Belgia sunt ceva mai prudente și și-au luat timp de gândire. „Nu voi accepta un sistem în care se va condiționa accesul unei țări de un certificat„, a avertizat Emmanuel Macron. Tinerii noștri, a adăugat el, nu vor fi vaccinați până în iunie sau începutul lunii iulie… Nu le vom putea spune că nu au voie să circule de la o regiune la alta pe motiv că nu vor avea încă certificatul respectiv. Se impune elaborarea unei strategii a testării sau alte formule”.
Reticențe față de închiderea frontierelor
În condițiile în care la ora actuală o mare îngrijorare este provocată de variantele noi ale coronavirusului, restricțiile impuse în ultimele zile la unele frontiere nu au avut ecou la cea mai mare parte a șefilor de stat și guvern europeni, preocupați de necesitatea unei libere circulații a mărfurilor și serviciilor în cadrul pieței unice europene. S-au găsit soluții și până acum și participanții la summit consideră că ele trebuie menținute (culoarele verzi”). S-a decis însă ca „deplasările neesențiale” să fie limitate, iar măsuri naționale severe anti Covid-19 nu sunt acceptate decât în situații considerate „grave”.
Salvarea este așteptată de la vaccin
Aceasta este părerea aproape unanimă a țărilor UE și s-a cerut declanșarea unor ample campanii de vaccinare, chiar dacă președintele Consiliului European, Charles Michel, a abordat cu prudență subiectul. În următoarele săptămâni, a fost el de părere, situația va fi dificilă pe terenul vaccinării. Presiuni mari au fost făcute pentru supravegherea mutațiilor virusului, pentru accelerarea autorizării, producerii și distribuirii vaccinurilor, precum și asupra operațiunii de vaccinare. Ținând cont însă de lipsa cantităților suficiente de doze, unii lideri europeni au avertizat că astfel de situații pot împinge unele state membre să se orienteze către Rusia și China. După Ungaria și Slovacia, încă o țară, Croația, se gândește să recurgă la vaccinul rus Sputnik V.
foto: By National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), NIH – https://www.flickr.com/photos/niaid/49465177603/in/album-72157629102873393/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=98227210