vineri, 3 aprilie, 2020
11.2 C
București

Epidemia cu coronavirus amenință întreaga lume

Bilanțul persoanelor ucise de coronavirus în China continentală a ajuns luni la 2.592, iar cel al contaminaţilor la peste 77.000. Numai în ultimele 24 de ore au murit 150 de persoane, deja mai mulți decât în ziua precedentă (97). Toți decedații provin din provincia Hubei, epicentrul epidemiei. Un semnal încurajator este dat de informațiile potrivit cărora în numeroase provincii nu au mai fost descoperite noi cazuri de contaminare. O extindere extrem de îngrijorătoare a focarelor de contaminare și decese este semnalată în aceste zile și ore la nivel mondial.

Peste 25 de țări afectate de epidemie. Italia, cel mai grav lovită

Circa 1.500 contaminări și 26 decese au fost contabilizate până luni dimineață în afara teritoriului Chinei continentale, în peste 25 de țări și teritorii. Este extrem de îngrijorătoare extinderea rapidă a focarelor de contaminare în Europa și Orientul Mijlociu. În prima linie a propagării contaminărilor sunt provinciile din nordul Italiei, prioritar Lombardia care, singură, numără 112 cazuri de contaminare.

Luni dimineață, surse oficiale au anunțat că o a patra persoană a decedat în Italia și 150 persoane sunt declarate contaminate,în ciuda măsurilor ample și extrem de severe luate de autorități pentru blocarea extinderii epidemiei.

Pentru oprirea extinderii epidemiei, 11 localități au fost plasate în strict regim de carantină. O ordonanţă guvernamentală interzice orice activitate de agrement (carnaval, slujbe religioase, competiții sportive), urmând a fi închise și activitățile comerciale, inclusiv magazinele în Lombardia și zone învecinate din nordul țării. 50.000 de locuitori ai zonei au fost chemați să rămână în locuințele lor. Unele localități, precum Codogno, s-au transformat în orașe-fantomă. Străzile sunt totalmente goale, sunt deschise doar două farmacii și un singur magazin cu produse alimentare pentru 16.000 locuitori ai orașului. Trenurile nu mai opresc în această localitate, iar circulația autobuzelor a fost oprită. Există o lipsă de informații, nu se știe când aceste măsuri vor înceta, iar autoritățile, inclusiv politice, nu pot oferi vreun răspuns, au declarat surse locale din Codogno. Sosesc în continuare informații despre alerta la Veneția, Vo Euganeo, Milano.

În Coreea de Sud (763 contaminări și 7 decese), numărul cazurilor de contaminare a explodat în ultimele zile, în special în localitatea Daegu, unde sute de adepți ai unei secte religioase au fost contaminați după ce au intrat în contact, la sediul slujbelor, cu persoane deja bolnave. Informații îngrijorătoare au apărut luni în presa europeană referitoare la creșterea numărului contaminaţilor și al deceselor în Franța, Germania, Iran, Turcia, țări din Orientul Mijlociu.

Riscul unei expansiuni mondiale

Expansiunea geografică amplă a focarelor de contaminare cu coronavirus, creșterea numărului deceselor provocate de acest virus provoacă o serioasă îngrijorare Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), preocupată de incapacitatea multor țări cu sisteme de sănătate precare și fără personal medical să facă față virusului ucigaș. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, s-a referit, în acest context, la numeroase țări africane, nepregătite practic pentru a înfrunta actuala epidemie. Un studiu publicat vineri de Centrul pentru maladii infecțioase de la Imperial College din Londra “estimează că în jur de două treimi din contaminaţii cu coronavirus ieșiți din China au rămas nedetectaţi la nivel mondial”.

Hărţi, statistici apărute în presa internațională arată numărul mare de focare de contaminare cu virusul ucigaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

România a ajuns la 3.183 persoane infectate cu coronavirus

Până astăzi, 3 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.183  de cazuri de persoane infectate cu virusul...

Prețurile mondiale la alimente scad în martie

Scăderea cererii și căderea prețurilor la petrol datorate pandemiei globale coboarăprețurile internaționale pentru produsele alimentare majore.

Cum va circula metroul în perioada Sărbătorilor Pascale

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale din acest an, Metrorex reorganizează circulaţia trenurilor de metrou. În...

ISF susține reconversia șomerilor în intermediari de asigurări

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, la propunerea Institutului de Studii Financiare, a adoptat Decizia nr. 451/02.04.2020, prin...

TRENDING

Educație prin teatru pentru copii

Asociația Culturală pentru Educație prin Artă ...