Marți dimineață, bilanțul epidemiei cu virusul ucigaș depășise 1.000 de morți și peste 42.000 contaminați în China continentală. Președintele Xi Jinping, cu masca de protecție, a intrat luni în contact cu cetățenii Beijingului, prilej cu care a cerut adoptarea de măsuri „dintre cele mai puternice și decisive” împotriva maladiei. OMS, prin experții sosiți la Beijing, este îngrijorată de anvergura și rapiditatea extinderii epidemiei, dar nu dorește crearea unei psihoze.
Numărul morţilor înregistrat până acum în China, anunțat marți, a ajuns la 1011, după ce în ultimele 24 de ore, în provincia Hubei, epicentrul epidemiei, au fost declarate alte 103 decese. În condițiile în care virusul ucigaş a contaminat deja 42.200 persoane (ultimul bilanț cotidian), președintele Xi Jinping a ieșit luni, personal, în teren, într-unul din cartierele Beijingului pentru a asista la eforturile depuse de autorități contra extinderii contaminării cu virusul ucigaș. „În actualele condiții dificile nu pot să vă strâng mâna”, le-a explicat președintele chinez cetățenilor veniți să-l întâmpine, înainte de a merge într-unul din spitalele în care se află cazurile cele mai grave de bolnavi cu pneumonie virală. Într-o declarație la fața locului, citată de agenția Xinhua side, corespondenta la Beijing a RFI, președintele Xi Jinping a recunoscut că sistemul de sănătate actual are unele lacune și că se impune luarea de măsuri. A garantat și cu acest prilej că China „are puterea să câștige lupta cu coronavirusul”.
Epidemia în provincia Hubei continuă să fie „foarte gravă”
În cadrul unui lung reportaj difuzat luni seară la posturile chineze de televiziune, Xi Jinping a confirmat că epidemia în provincia Hubei și în zona Wuhan „rămâne în situație foarte gravă” și a chemat la măsuri „dintre cele mai puternice și decisive” pentru a opri extinderea contaminării. Autoritățile au luat deja prime măsuri extrem de drastice, relevă corespondenții de presă aflați în prezent în China. 56 milioane de locuitori ai provinciei Hubei au interdicția totală de a părăși zona. Ieșirea președintelui Xi Jinping în public a fost însoțită de o primă măsură politică: destituirea a doi oficiali din provincia Hubei – respectiv a liderului organizației partidului comunist din provincia Hubei și a directorului Comisiei pentru probleme de sănătate din aceeași provincie.
Evoluții în afara Chinei continentale
În afara granițelor Chinei, așa cum se știe deja, coronavirusul a ucis două persoane – în Filipine și în Hong Kong. Peste 320 cazuri de contaminare sunt semnalate de France Presse în aproximativ 30 de țări și teritorii. Potrivit RFI, guvernul britanic a calificat luni virusul ucigaș drept „amenințare gravă și iminentă pentru sănătatea publică” și a anunțat existența în Regatul Unit a patru noi cazuri de contaminare, numărul total al infectatilor de pe teritoriul britanic ajungând astfel la opt.
OMS manifestă îngrijorare, dar nu dorește provocarea psihozei
O misiune a OMS se află începând de luni la Beijing pentru a cunoaște direct evoluția epidemiei provocate de coronavirus. Tedros Adhanom Ghebreyesus, secretarul general al OMS, a recunoscut, într-o declarație pentru corespondentul RFI, că instituția pe care o conduce este deja îngrijorată de ceea ce a avut ocazia să constate în China. Experții internaționali sunt totuși încurajați de faptul că mortalitatea rămâne scăzută, înregistrându-se doar 2% decese. OMS, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, dorește să informeze asupra gravității epidemiei, fără, însă, să declanșeze o psihoză. Consideră totuși îngrijorător faptul că în ultimele zile au apărut cazuri de contaminați persoane care nu au călătorit în China. Chiar dacă sunt puțin numeroase astfel de cazuri, oficialul OMS crede că acest fenomen „ar putea fi scânteia care să declanșeze un incendiu mai mare” și a chemat toate țările la vigilență.