Zilele trecute, președintele Turciei a amenințat că va expulza cei zece ambasadori occidentali care s-au pronunțat în apărarea și pentru eliberarea imediată din închisoare a lui Osman Kavala, cunoscut opozant al regimului politic actual din Turcia. Motivul invocat de Erdogan de a-și schimba brusc decizia a fost că ambasadorii respectivi «au dat înapoi» și că ar fi dat de înțeles că «vor fi mai prudenți în viitor».
Adevărul
Cei zece ambasadori reprezentând Statele Unite, Canada, Franța, Finlanda, Danemarca, Germania, Olanda, Nouă Zeelandă și Suedia au cerut la 18 octombrie, printr-un comunicat comun, o «reglementare justă și rapidă» a afacerii Osman Kavala, omul de afaceri turc cunoscut opozant al regimului politic din Turcia, privat de libertate din octombrie 2017. Comunicatul a fost interpretat de președintele turc drept un «atac» și o «insultă» la adresa justiției din Turcia. «A fost datoria mea de șef de stat să dau răspunsul necesar», a adăugat el, considerând că justiția țării sale «nu acceptă ordine de la nimeni».
Presa a semnalat, și ea, o «dezescaladare» – prin vocea unor comunicate – a tonului celor 10 cancelarii, susținând că au acționat «în conformitate cu Convenția de la Viena, art. 41, care încadrează relațiile diplomatice și interzice ingerința în afacerile interne ale țării gazdă». O declarație ce a fost apreciată ca «pozitivă» de către președintele Erdogan și un semnal al destinderii, a comentat agenția turcă de presă Anadolu. Adevărul este, însă, potrivit surselor informate de la Ankara, temerea președintelui Erdogan că măsura pe care a intenționat să o ia i-ar fi afectat planurile la apropiatele două reuniuni internaționale – G20 de la Roma și conferința ONU privind schimbările climatice din Scoția. Sunt prilejuri cu care Recep Erdogan speră să-l întâlnească pe președintele Biden cu care este «en froid», legat de contractele privind avioanele de vânătoare F-35, plătite dar nelivrate, de o comandă de piese pentru avioanele F-16, precum și de achiziționarea unui sistem de apărare antiaeriană rusească S-400, deși Rusia nu face parte din NATO.