Vladimir Ionescu (www.b1tv.ro)
Recep Tayyip Erdogan și-a declarat victoria la alegerile prezidențiale din Turcia, duminică, după al doilea tur de scrutin, și susține că el și administrația sa vor fi „demni de încrederea” cetățenilor, transmite Euronews.
Cu mai puțin de 2% din voturi rămase de numărat, președintele turc în exercițiu are un scor de 52,1%, în timp ce candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, are doar 47,9%. În aceste condiții, Recep Tayyip Erdogan a revendicat deja victoria.
„Aș dori să le mulțumesc cetățenilor care au mers la urne și și-au exprimat votul. Aș dori să mulțumesc poporului nostru pentru că ne-a dat responsabilitatea de a guverna țara pentru următorii cinci ani. Vom fi demni de încrederea voastră”, a declarat Erdogan, cu al treilea mandat prezidențial la orizont.
Recep Tayyip Erdogan conduce Turcia de 20 de ani, întâi ca premier din 2003, iar apoi ca președinte din 2014, iar în 2016 a supraviețuit unei lovituri de stat, potrivit BBC.
În mandatele sale prezidențiale, Turcia s-a poziționat ca putere regională, s-a implicat în cauze islamiste și, deși este țară NATO, a încercat să joace un rol de mediator în războiul dintre Rusia și Ucraina.
În cele două decenii petrecute la putere, el a remodelat țara mai mult decât oricare alt lider după Mustafa Kemal Ataturk, cel considerat părintele republicii moderne.
Un record de longevitate politica la putere, prin mijloace democratice.
Asa ceva doar Viktor Orban din Ungaria ar mai putea realiza, prin cele 5 mandate de prim ministru care au totalizat pana acum 17 ani si vor avea la final 20 de ani.
Toata presa europeana tuna si fulgera impotriva lor, iar ei continua sa castige alegeri si sa guverneze mai mult decat Angela Merkel sau Helmut Kohl.
Unde este azi Turcia fata de anii 2000 cand UE ii refuza intrarea, dupa zeci de ani de negocieri?
Are autostrazi, 3 poduri si un tunel peste Bosfor, cel mai mare pod din lume (2023 intre pilonii centrali) peste Dardanele –
toate construite fara niciun euro primit de la UE.
Istanbulul a depasit populatia Moscovei si este cel mai mare oras european, iar Turcia a depasit populatia Germaniei.
In ciuda refuzului sistematic al UE de a primi Turcia in aceasta organizatie (Turcia a facut demersuri inca din 1959, dar mereu a fost amanata), poporul turc voteaza in continuare cu Erdogan, cel care a adus bunastare in Turcia (poduri peste Bosfor si Dardanele, autostrazi etc.)
Dupa criza provocata de iesirea Marii Britanii din UE probabil ca oficialii de la Bruxelles regreta ca au refuzat Turcia si ca au acceptat tari cu economii si democratii mult mai slabe (Romania, Bulgaria, poate chiar si Croatia care nu si-a denuntat toti criminalii de razboi).
„Clevetici” … bine le zici !