10.2 C
București
miercuri, 25 noiembrie

Euro a făcut haltă la 4,84 lei. Urmează stația 4,86 lei

Ultima săptămână a primei luni de „urgență” a fost una liniștită pentru leu, calmul fiind indus de dolarii aruncați în piață de Rezerva Federală americană, BCE, Banca Angliei și Banca Japoniei cu scopul de a opri cererea de bancnote verzi.

Desigur, leul nu a fost imun la creșterea aversiunii față de risc, multe fonduri speculative luând decizia de a ieși din piața locală, ceea ce a majorat cererea de valută. Nu trebuie uitat că România se confruntă cu deficite de cont și comercial foarte mari, iar importatorii nu și-au achitat încă toate mărfurile aduse cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă.

Cursul euro a crescut în urmă cu circa două săptămâni la maximul istoric de 4,8448 lei. În piața locală a fost testat de mai multe ori pragurile de 4,85 – 4,86 lei, iar pe cele internaționale a fost atinsă o cotație de aproape 4,9 lei. Această evoluție a făcut ca BCE să coteze euro în 20 martie la 4,8505 lei.

Oprirea deprecierii leului, cursul monedei unice coborând în 27 martie la 4,8332 lei, a costat banca centrală mai multe sute de milioane de euro, iar suma va crește în perioada următoare când efectele crizei se vor adânci.

În minuta de presă care a urmat ședinței CA al BNR, publicată vineri, unde s-a decis reducerea dobânzii de politică monetară de la 2,5% la 2%, ca primă măsură de stimulare a economiei, se arată că „cursul de schimb leu/euro s-a înscris la jumătatea lunii februarie pe o traiectorie crescătoare, considerabil mai temperată însă decât cea evidențiată în cazul ratelor de schimb ale celorlalte monede din regiune”

Nu trebuie uitat că „robinetul cu euro” trimiși acasă de românii care muncesc în străinătate, bani ce acoperă de ani buni deficitul de valută, este pe cale să sece. Aceasta va contribui semnificativ la procesul de depreciere a leului.

Sondajul realizat în rândul membrilor CFA România în februarie, când nu exista în Europa criza creată de coronavirus, anticipa deprecierea monedei naționale.

Pentru orizontul de șase luni valoarea medie a anticipaţiilor este 4,8626 lei/euro, iar pentru cel de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,94 lei/euro.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW