ELCEN respinge acuzațiile primarului Gabriela Firea

ELCEN respinge ferm afirmațiile false și reacțiile răuvoitoare ale Primarului General al Municipiului București, Gabriela Firea, în încercarea de a crea artificial și neîntemeiat o legătură între nivelul ridicat de poluare din București înregistrat în această perioadă și centralele ELCEN.

Acestea „nu lovesc doar în imaginea companiei, ci și în angajații ELCEN care, în acest context sensibil, marcat de răspândirea rapidă a coronavirusului în rândul populației, vin și ziua și noaptea la muncă și își fac datoria cu responsabilitate pentru ca energia electrică și termică pe care o produc să asigure buna desfășurare a vieții socio-economice.”

Într-o postare din 29.03.2020, pe o platformă de socializare, Primarul General al Municipiului București a ales din nou să „abordeze o metodă de comunicare de tip zvon prin care a transmis informații false, neverificate și nefondate, cu privire la activitatea ELCEN,  cu scopul de a influența publicul-țintă în sensul dorit. Mai mult decât atât, a folosit o înregistrare video neclară, fără informații verificabile care să ateste veridicitatea mesajului. Subliniem că CET-urile ELCEN au în componență, pe lângă coșuri de fum și turnuri de răcire prin care se evaporă, sub formă de abur, apă de râu (provenită din râul Argeș) și utilizată în procesul de răcire a echipamentelor energetice.”

ELCEN „atrage atenția că, în conformitate cu prevederile Codului Penal, comunicarea de informații false este o infracțiune ce face parte din grupul infracțiunilor contra siguranței statului. Analizăm în acest moment, din punct de vedere juridic, situația în care afirmațiile fără temei ale dnei. Primar General se înscriu în categoria faptelor de natură să aducă atingere siguranței.”

ELCEN informează că:

  • din data de 03.03.2020, CET-urile ELCEN funcționează exclusiv pe gaz natural.
  • sistemele de monitorizare permanentă a emisiilor din cadrul CET-urilor sunt în funcțiune online, iar valorile înregistrate de aceste dispozitive indică respectarea limitelor legale impuse în ceea ce privește emisiile de poluanți.
  • aceste date sunt reale, transparente și disponibile pentru a fi consultate de autorități în orice moment.

Mai mult „încercările repetate de a masca colapsul sistemului de termoficare din București aflat în grija PMB, incapacitatea de gestionare a implementării măsurilor cuprinse în Planul Integrat Calitate Aer, cheltuielile de sute de milioane de lei pe acțiuni de imagine și festivaluri prin ignorarea problemelor reale (termoficare, salubrizare străzi, sistemul medical etc.), nerespectarea obligațiilor de plată pentru agentul termic destinat populației, scad masiv credibilitatea instituției a cărei singură grijă ar trebui să fie binele public.”

Compania arată că Termoenergetica înregistrează datorii restante față de ELCEN în sumă de 297 milioane lei, din care:

  • factura aferentă energiei termice livrate în luna ianuarie 2020 cu sold neachitat în valoare de 139 milioane lei și o depășire cu 31 de zile a datei scadente.
  • factura aferentă energiei termice livrate în luna februarie 2020 în valoare de 158 milioane lei, cu scadență la 29.03.2020.

Totodată, PMB datorează TERMOENERGETICA subvenții restante în valoare totală de 297 milioane lei, din care:

  • 132 milioane lei reprezintă rest de plată subvenție aferentă lunii decembrie 2019
  • 165 milioane lei reprezintă subvenție neachitată pentru luna ianuarie 2020
- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW