Institutul European din România organizează, în perioada 29-31 octombrie, la Hotel Intercontinental, Conferinţa şi atelierele de lucru ,,EuroImpact – Impactul şi rezultatele politicii de coeziune în România. Experienţe cu privire la accesarea fondurilor şi implementarea proiectelor finanţate”. La eveniment vor participa reprezentanţi din guvern, din administraţia publică locală, din ONG-uri, companii.
Potrivit IER, Conferința și atelierele de lucru EuroIMPACT – Informarea și îmbunătățirea comunicării privind politica de coeziune a Uniunii Europene în România au trei obiective:
• să discute despre politica europeană de coeziune în România, lecții ce se desprind și provocări pentru viitor, acordând atenție instituțiilor implicate și fondurilor structurale și de investiții europene de după 2020;
• să prezinte publicului larg proiecte de succes, bune practici, lecțiile învățate și oportunități asociate implementării politicii de coeziune a Uniunii Europene în România;
• să sprijine schimbul de experiență și idei pe această temă între instituții și specialiști interesați în implementarea de proiecte, din sectorul privat, administrație publică, mediul academic și societatea civilă.
Comisarul european pe politica regională, Corina Creţu, a declarat luni, în prima zi a evenimentului, că România va beneficia de un buget cu 8% mai mare faţă de cel actual, conform propunerii Comisiei Europene.
„În propunerea noastră, a Comisiei Europene, România va beneficia de un buget cu 8% mai mare faţă de cel actual, 2014-2020. Am speranţa, domnule Negrescu, că negocierile care se derulează între Consiliu şi Parlamentul European vor menţine aceste principii deja trasate. Sunt convinsă că dumneavoastră vă veţi bate în Consiliu pentru a menţine aceste cifre pentru ţările noastre”, i-a transmis Corina Creţu ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, notează Agerpres.
La rândul său, Victor Negrescu a subliniat importanţa creării unui consens care să faciliteze un punct de vedere comun la nivelul statelor membre cu privire la viitorul buget european.
,,Plecând de la acest proces decizional extrem de simplu, vom ajunge şi la viitorul buget european pe care ni-l dorim şi pe care dorim să-l putem accesa din prima zi a viitorului cadru financiar multianual.
Acest mesaj este unul cu o reală esenţă politică şi asumat de ţara noastră. În actualul cadru financiar multianual am pierdut timp pentru că precedenţii decidenţi europeni şi ai statelor membre nu au ajuns la un consens la actualul buget european”, a mai declarat ministrul Negrescu.
De ce este importantă politica de coeziune?
Prin politica de coeziune, regiunile din UE sunt sprijinite, în mod diferențiat, în funcție de dezvoltarea și de nevoile fiecăreia. Obiectivul cel mai important este de a reduce decalajele dintre regiuni, cu accent pe cele defavorizate. Decalajele de dezvoltare care separă România de media statelor UE fac ca aceasta să fie între statele membre vizate în mod deosebit de politica de coeziune.
Corina Crețu: „România nu-şi poate permite luxul nici măcar de a se gândi la ideea de a ieşi din Uniunea Europeană”
Corina Creţu a criticat prezenţa în România a unui „limbaj antieuropean care e din ce în ce mai pregnant”, arătând că românii nici nu ar trebui să se gândească să renunţe la apartenenţa la Uniunea Europeană.
„Eu cred că România nu-şi poate permite luxul nici măcar de a se gândi la ideea de a ieşi din Uniunea Europeană mai ales acum, când are în faţă preşedinţia Uniunii, când are posibilitatea ca lider al Uniunii Europene să schimbe lucrurile în bine din interior”, a subliniat Corina Creţu, conform Agerpres, citat de b1.ro.
Aceasta a mai arătat că trebuie întărită comunicarea privind politica de coeziune.
„Am înţeles, în ultimii ani, că partea de comunicare privind politica de coeziune trebuie să fie parte integrată a eforturilor noastre comune. Nu este vorba de a comunica numai despre existenţa unor programe sau despre sisteme de finanţare care pentru oamenii de rând, probabil, sunt lucruri mai abstracte, ci de a prezenta oamenilor efectele concrete ale optimizării fondurilor europene”, a afirmat oficialul european.