2.1 C
București
duminică, 29 noiembrie

Europa, în al doilea val al pandemiei. Noi măsuri severe pentru blocarea extinderii contaminării cu Covid-19

Situația sanitară în țările europene cunoaște în ultimele săptămâni o degradare îngrijorătoare, virusul ucigaș extinzându-se tot mai rapid și masiv. Numărul contaminaţilor, al bolnavilor sub terapie intensivă și al deceselor au făcut din Europa, potrivit cifrelor oficiale date în aceste zile publicității de către autoritățile diverselor țări, continentul cel mai afectat în acest moment de pandemia Covid-19. Continentul european este, evident, în plin al doilea val al pandemiei. Creșterea surprinzător de mare, în ultimele zile, a contaminaţilor a determinat guvernele, autoritățile sanitare să treacă la adoptarea de noi măsuri mult mai restrictive pentru a bloca extinderea virusului.

Franța a mers până la instituirea stării de urgență nocturne în zona Parisului și în alte metropole ale țării. Se prelungește starea de alertă în tot restul țării pentru câteva săptămâni, cu posibilitatea unei noi prelungiri.

Potrivit cifrelor Ministerului francez al Sănătății, miercuri erau înregistrați, în ultimele 24 de ore, 22.591 noi infectați cu Covid-19. 8.949 persoane erau spitalizate, dintre care 1.642 la terapie intensivă. Alte 108 persoane își pierduseră viața. Numărul decedaţilor din cauza virusului ucigaș a ajuns în Franța la 32.942, de la declanșarea pandemiei.

Macron preia personal conducerea luptei pentru blocarea extinderii pandemiei în Franța

În interviul acordat miercuri seară reprezentanților posturilor de televiziune TF1 și TF2, Emmanuel Macron a anunțat instaurarea, începând de vineri noaptea, între orele 21.00 și 06.00, în Île de France (zona Parisului) și în opt metropole ale Franței starea de urgență, pentru cel puțin patru săptămâni. Cele opt metropole sunt Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Montpellier, Rouen, Saint-Etienne și Toulouse. Dacă parlamentul va aproba, acest regim de severe restricții ar putea fi prelungit până la 1 decembrie. Președintele Macron a explicat că “ar fi disproporționat să fie pusă în regim de izolare întreaga țară… Scopul nostru, a subliniat el, este reducerea contactelor private, care sunt cele mai periculoase”. Președintele Macron a răspuns criticilor referitoare la laxismul de care s-a dat dovadă recent, și a subliniat, pe ton ferm:”Noi nu am pierdut controlul”, dar “am ajuns într-o situație preocupantă” și “a trebuit să reacționăm”.

Alte măsuri anunțate de președintele Macron: nu mai mult de 6 persoane la o masă în cazul reuniunilor private, la restaurante, baruri, obligativitatea purtării măștilor de protecție, activitatea profesională online circa 2-3 zile pe săptămână, transportul, deplasarea între regiuni – deși nu este interzisă – trebuie redusă doar la situații de extremă urgență, dovedită cu documente autorizate. A promis ajutoare suplimentare excepționale sectoarelor economice care vor fi afectate de starea de urgență (restaurantele, teatrele, sălile de cinema, evenimente private), precum și ajutoare sociale, timp de șase săptămâni, persoanelor în dificultate și copiilor. Pentru oprirea răspândirii virusului, președintele Macron a promis utilizarea unor noi tehnici, cum ar fi testele antigenice și chiar posibilități de autotestare.

Italia: cel mai mare număr de contaminați zilnic înregistrați din septembrie

Ministrul italian al Sănătății a anunțat miercuri înregistrarea a 7.332 noi contaminați cu Covid-19, în decurs de 24 ore, reprezentând cel mai mare număr cunoscut din luna septembrie, când s-a declanșat al doilea val al pandemiei. Italia a ajuns la 152.196 testări pentru depistarea infectaţilor. S-a constatat o creștere”considerabilă” a cazurilor de infectare în special după perioada vacanțelor și redeschiderea școlilor în luna septembrie.

În Spania, țară considerată în acest moment cea mai afectată de al doilea val al pandemiei, autoritățile Cataloniei au anunțat măsuri severe vizând limitarea mobilității și interacțiunii sociale. Sunt închise restaurantele, barurile, mai puține supermarketurile, sunt suspendate conferințe, congrese și alte activități publice . Aceste măsuri intră în vigoare joi noaptea spre vineri, pentru o durată de 15 zile.

Și Germania introduce noi măsuri restrictive

Până acum considerată a fi cel mai bun gestionar al pandemiei, Germania se vede obligată să introducă noi măsuri restrictive pentru oprirea răspândirii virusului ucigaș, a anunțat personal Angela Merkel la finele unei reuniuni cu liderii celor 16 landuri germane. Astfel, numărul participanților la evenimente private este limitat la 15 în regiuni unde până acum erau permise 35 persoane la 100.000 locuitori. În zonele respective devine obligatorie masca protectoare oriunde există un mare număr de persoane. Restaurantele se închid după ora 23.00, iar reuniunile private sunt limitate la 10 persoane.

În Cehia, țară unde are loc cea mai mare rată de infectare din Europa, autoritățile au decis închiderea școlilor și instituirea cursurilor on line.

În Olanda, barurile și restaurantele sunt închise începând de marți. O măsură similară a fost luată în Irlanda de Nord.

În Regatul Unit, cifre date publicității în ultimele ore, arată o creștere de 40% a numărului contaminaţilor, ceea ce impune menținerea restricțiilor existente.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Oare de ce niciun reje, imparat, presedinte sau premier din lume n-a murit din cauza coranovirusului ci doar plebea proletara e trecuta in randul victimiilor dupa 11 luni de pandemie la nivel planetar?

  2. Doar tarile imperiului UE sunt atacate de coranovirusul asta. Cele non-UE nu prea au probleme cu el. De ex. Elvetia, Norvejia, Albania, Serbia, Turcia etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW