Vasta industrie a gazelor naturale din Norvegia este pe cale să lanseze o serie de lucrări de întreținere anuale într-un moment crucial pentru continentul european, potrivit Bloomberg.
Timp de aproximativ trei săptămâni de la sfârșitul lunii august, Europa va pierde fluxuri echivalente cu nevoile zilnice de gaz în Italia sau Franța. În timp ce lucrările sunt o practică de rutină pentru instalațiile de gaz în timpul verii – când cererea este de obicei mai mică – mizele sunt mari de această dată, deoarece coincide cu o criză de volatilitate intensă a prețurilor.
Piața de gaze din Europa a fost deosebit de sensibilă la întreruperi în această vară, deoarece valurile de căldură din alte părți ale lumii au intensificat concurența pentru combustibil. Comercianții se pregătesc pentru o posibilă oprire a fluxurilor din Rusia după o incursiune ucraineană la granița sa, iar o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea genera probleme suplimentare.
„Europa se luptă deja”, a spus Florence Schmit, un strateg energetic european la Rabobank. „Orice abatere de la sezonul de întreținere planificat poate provoca fluctuații semnificative ale disponibilității gazelor și, la rândul lor, prețurile pieței, în special în acest an”.
De când invazia Ucrainei de către Moscova, în urmă cu doi ani, a lăsat Europa să caute gaze, Norvegia a depășit Rusia ca furnizor de top al Europei, bazându-se în mare măsură pe o singură companie Equinor ASA.
În rundele anterioare de întreținere a fost obișnuit ca programul să se schimbe pe parcursul procesului. Reparațiile implică o echilibrare atentă a presiunii conductei, în timp ce complexitatea instalațiilor și mediul dur din Marea Nordului înseamnă că nu este neobișnuit să fie descoperite lucrări suplimentare.
Importanța sezonului de reparații pentru securitatea energetică a Europei a devenit clară vara trecută, când lucrările neplanificate la unele unități norvegiene au dus la creșterea prețurilor. Mai recent, la începutul lunii iunie, o mică fisură pe o conductă de la câmpul Sleipner Riser a întrerupt aprovizionarea către Regatul Unit și a provocat, de asemenea, o creștere a prețurilor.
Pe partea bună, facilitățile de depozitare ale continentului sunt mai pline decât de obicei pentru perioada anului, atingând un prag cheie de 90% cu două luni înainte de termen, ceea ce poate ajuta la atenuarea oricăror dezavantaje mai mici. De asemenea, a extins rapid capacitatea de surse regenerabile și a construit o infrastructură de gaze naturale lichefiate pentru a importa combustibil din altă parte.
Regatul Unit… hmmm… Tarile de Jos… uau!… pe cand Tara de Ghiata?
Marea Britanie, Olanda, Islanda – pe romaneste.
Cumva gazele din Norvegia se duc in Austria la 1 leu si se ontorc de acolo in Norvegia la 10 lei??? 😝😝😝. Aaaaa, aia nu i colonie a ue, ca Romanika slugoilor klaus, ciolacu, ciuca