Cu siguranță, puțini s-ar fi așteptat la recitalul ofensiv de pe Johan Cruijff Arena susținut de Ajax și Marseille, într-o epocă a fotbalului tacticizată și, deseori, ultradefensivă. Marseille venea în Olanda după mari probleme apărute în urma conflictului dintre suporterii ultras și conducerea clubului (soldat, între altele, cu îndepărtarea de la cârma echipei a antrenorului spaniol Marcelino), iar Ajax, ca de obicei, cu o echipă mereu în schimbare după transferuri de jucători importanți.
Cu toate acestea, timp de 90+5 minute ambele echipe au practicat un fotbal eminamente ofensiv, refuzând să se ”închidă” chiar și când mai erau puține minute de joc și când orice greșeală le-ar fi fost fatală.
Sigur, spectacolul nu a fost perfect, în sensul că s-au comis și destule erori de apărare, unele dintre ele impardonabile, dar nimeni nu a plecat nemulțumit de pe stadion: fanii lui Ajax și-au aplaudat favoriții, care au avut o prestație remarcabilă pe ansamblu, iar cei ai lui Marseille cred că s-au convins că echipa nu e ”terminată”.
În câteva cuvinte, meciul a început dezastruos pentru marseillezi: în minutul 9 Mbemba (care a mai comis câteva ”gafe” și ulterior, deși e un jucător cu experiență) ratează întâlnirea cu balonul și îi prilejuiește lui C. Forbs o cursă solitară pe care, din postura de jucător rămas singur cu portarul, acesta o finalizează cu gol.
Aubameyang ratează o șansă de a egala, în schimb Berghuis face 2-0 în minutul 20 și soarta meciului părea pecetluită.
Cu probleme grave la club, rămasă fără antrenorul cu care a început sezonul și condusă după 20 de minute de o Ajax dezlănțuită, echipa din Vechiul Port părea a nu mai avea absolut nicio șansă de a se redresa.
Și totuși, a intervenit ceva care îmi întărește convingerea că în sport totul poate ține de mental: la o fază bine lucrată, dar care nu anunța o șansă iminentă de gol, Jonathan Clauss ia o acțiune pe cont propriu, ”croșetează” întreaga apărare adversă și șutează din interiorul careului la colțul lung, lăsându-l spectator pe portarul Gorter: 2-1 și, din acel moment, am văzut o cu totul altă echipă franceză: ieșind mereu la minge, determinată, atacând fără complexe și punând presiune pe adversar. În minutul 38, Aubameyang egalează cu un șut care l-a surprins pe portarul advers și meciul era relansat.
După pauză, Kenneth Taylor aduce din nou gazdele în avantaj, dar în minutul 78 același Aubameyang (care, deși la 34 de ani nu mai are chiar forma de odinioară, rămâne un jucător eficient și e, deocamdată, cea mai reușită achiziție din perioada de transferuri) egalează, stabilind și scorul final: 3-3. (Cu toate acestea, până la sfârșit ambele echipe ar fi putut înscrie golul victoriei).
Sigur, la Marseille, rolul interimarului Jacques Abardonado, deși mai puțin vizibil, nu e de neglijat: sunt convins că le-a spus jucătorilor să abordeze un pic altfel partida, să paseze mai repede și să fie mai ofensivi. (Din acest punct de vedere, cred că orice suporter al OM ar prefera să vadă ce a văzut aseară, decât ”chinul” meciului cu Toulouse, care a fost ”picătura care a umplut paharul”, sau chiar unele evoluții șterse din sezonul precedent. Așa, și dacă moare, măcar OM moare frumos).
O grupă complicată, cu două foste glorii și două nou-venite ambițioase
După primele meciuri, grupa se anunță deja foarte complicată. Ajax și Olympique Marseille sunt două foste glorii în căutarea succeselor și a faimei de altădată, care au demonstrat însă că și în prezent pot face spectacol (deși e la fel de clar că trebuie să-și pună la punct apărările). După o părere personală, Ajax și astăzi ar fi putut fi o mare putere capabilă să se ia la trântă cu ”granzii”, dacă nu i-ar fi plecat atâția jucători la echipe mai mari, iar OM riscă, dacă nu e atentă, să dea în ”sindromul FCSB” sau al naționalei: schimbări tot mai frecvente de antrenori, dar rezultate care lasă de dorit.
În cealaltă întâlnire a grupei, AEK Athena reușește să câștige la Brighton acasă cu 3-2 și dă, momentan, toate calculele grupei peste cap.
Sunt convins că echipa-revelație din Premier League, deși nu are valoarea ”granzilor” campionatului englez, nu și-a spus ultimul cuvânt și va pune probleme adversarilor în meciurile următoare, iar, în ce-i privește pe greci, au transmis deja mesajul că nu se tem de nimic.