12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Europa vrea evitarea unui «Far West» în spațiul extraterestru

În condițiile în care are loc o multiplicare a proiectelor de constelații spațiale pe orbite joase, Comisia Europeană se arată preocupată de absența unor reguli privind traficul spațial.

Imaginea dată publicității de ziarul «Les Echos», provenită de la Agenția spațială europeană, arată amploarea luată deja de numărul obiectelor existente în spațiul extraterestru. În jur de 12.000 de astfel de obiecte înconjoară Terra, 95% dintre ele pe orbite joase, între 800 și 1.500 kilometri distanță de planeta noastră.

Ce propune Comisia Europeană

Pe masa viitoarei Comisii Europene ce-și începe activitatea în această toamnă se află un dosar delicat, încă incomplet studiat: cel privind guvernanţa spațială. În fața multiplicării proiectelor de constelații de sateliți, în principal nord-americani, serviciile diplomatice europene au încercat să dea alarma privind riscul unui nou «Far West» spațial. A devenit îngrijorător faptul că în acest domeniu nu există reguli. În plus, dacă europenii nu acționează rapid în acest domeniu, există riscul ca gestionarea traficului spațial să fie definită în mod unilateral de către Agenția federală americană pentru reglementarea telecomunicațiilor – FCC.

Avertismente fără urmări

Într-o notă distribuită în primăvara acestui an, Bruxelles-ul a avertizat industriașii și operatorii europeni în domeniu că normele avute în vedere de Washington pentru crearea unui registru al obiectelor spațiale, la accesul căruia va trebui plătit, va întări dominația americană în gestionarea traficului spațial și ar putea împiedica accesul europenilor în spațiul extraterestru. Din experiența anterioară, se știe că operatorii de sateliți precum Eutelsat, Intelsat sau SES s-au pus de acord în privința gestionării sateliților lor în orbita geostaționară la 36.000 km. de Terra, cu reguli stricte pentru a le retrage de pe orbită la «încetarea lor din viață». Dar, în condițiile în care asistăm la un boom fără precedent de proiecte spațiale, este nevoie de reguli în privința orbitei joase. SpaceX vrea să trimită 12.000 sateliți pe orbită la circa 500 km de Terra și a obținut deja avizul FCC pentru lansarea a peste o treime dintre ele, în timp ce Amazon a depus în această vară un dosar privind lansarea a 3.236 sateliți la 600 km de Terra, pentru constelația sa Kuioer.

Întrebări ce așteaptă răspuns și reglementări

Cum poate fi eliminat de pe orbită un micro-satelit în momentul în care nu mai este în viață ? Cine va plăti pentru a se evita ca aceste sute de micro-sateliți să devină niște resturi (deșeuri) spațiale? Cine va plăti în cazul prăbușirii accidentale a satelitului în zone locuite? Sunt întrebări la care nu există răspunsuri, în absența unui cod al circulației în spațiul extraterestru. Iar acum, Comisia Europeană nou constituită și-a inclus în agenda sa și acest dosar realmente foarte delicat. La ONU, lucrările Comitetului pentru utilizarea în scopuri pașnice a atmosferei extraatmosferice se află într-un punct mort. Comisia Europeană, subliniază Bruxellesul într-o notă internă, dorește să se asigure că legislația propusă de Agenția federală americană pentru reglementarea telecomunicațiilor – FCC nu penalizează industria spațială europeană și că ea promovează o abordare globală a acestei problematici.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW