12.7 C
București
vineri, 23 aprilie

Euroscepticii Orban, Salvini și Morawiecki pun bazele unei noi alianțe europene

Premierul Ungariei, Viktor Orban, omologul său polonez Mateusz Morawiecki și liderul partidului italian Liga de Nord și senatorul Matteo Salvini au pus, la 1 aprilie, la Budapesta, bazele unei noi alianțe conservatoare în Europa, fără a fi decis – în acest stadiu – și înființarea unui nou grup politic în Parlamentul European.

În declarația făcută la conferința de presă comună ținută la încheierea întâlnirii, Viktor Orban a salutat „primul pas al unui lung drum în comun… Am convenit să continuăm lucrul și ne vom reîntâlni cândva în luna mai, la Roma sau la Varșovia, în funcție de evoluția pandemiei”. Cu același prilej, fostul om forte al guvernului italian Matteo Salvini a vorbit despre „un drum care a început în 1 aprilie la Budapesta și care va fi parcurs în mai multe etape, în diferite capitale europene, urmând să aibă loc o lărgire a grupului”.”Suntem”, a subliniat Salvini, „nucleul istoric și fondatorul acestei alianțe”.

Potrivit lui Mateusz Morawiecki, „este vorba de reprezentarea în această alianță a unui larg spectru de opinii și de oameni” care se pronunță pentru „o integrare europeană ce respectă suveranitatea națională, familia, creștinismul” și apărarea valorilor „tradiționale”. Potrivit premierului polonez, „nu este deloc nerealistă formarea de către aceste partide a unui grup politic nou în Parlamentul European”.

Context

Este vorba de prima întâlnire între cei trei lideri după ce partidul lui Viktor Orban, Fidesz, a trântit ușa marii familii de dreapta Partidul Popular European. Dar, în timp ce cei 12 eurodeputați din partea Fidesz au ajuns în PE printre cei așa-numiți „Neinscrişi”, eurodeputații reprezentând partidul lui Salvini și eurodeputații ce reprezintă partidul PiS la putere în Polonia fac parte din două grupuri europarlamentare distincte: PiS în grupul Conservatorilor și al Reformiştilor europeni, iar Liga italiană în grupul Europa Libertății și Democrației directe, alături de francezii partidului Rassemblement Național al Marinei Le Pen.

Unite, aceste trei formațiuni politice situate la dreapta PPE vor putea deveni a doua forță politică în PE, cu putere de a influența politica Uniunii Europene, a declarat Matteo Salvini în ajunul întâlnirii de la Budapesta.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW