Evacuarea din Afganistan: Joe Biden «nu garantează finalul» operațiunii

Joe Biden a afirmat vineri, la o întâlnire cu presa la Casa Albă, pentru a treia oară în ultima săptămână, că nu nu poate garanta «soluția finală» a operațiunii de evacuare din Kabul, «una dintre cele mai dificile cunoscute în istorie». Corespondentul RFI la New York remarcă un fapt interesant: de data aceasta, Joe Biden a apărut în fața jurnaliștilor acompaniat de vicepreședinta Americii, Kamala Harris, de secretarul de stat Antony Blinken, de ministrul Apărării, Lloyd Austin, și de Înaltul său consilier pentru probleme de securitate, Jake Sullivan. O manieră de a arăta națiunii că nu este singur și că se bucură de sprijinul solid al administrației sale în fața evenimentelor complicate actuale.

Și de data aceasta, Joe Biden a reafirmat «determinarea Statelor Unite de a-și menține angajamentele luate». A promis că toți americanii și aliații afgani vor fi repatriați, chiar dacă va trebui amânată data limită a retragerii militare, 31 august.

În contact permanent cu talibanii

Pentru prima oară, vineri, Joe Biden a recunoscut că actuala misiune în desfășurare este deosebit de grea. «Este cea mai mare operațiune de evacuare din istorie, a subliniat domnia sa. Este o operațiune periculoasă și nu pot garanta finalul ei. Dar, în calitate de comandant șef, vă pot asigura că voi mobiliza toate mijloacele posibile»…«Numai Statele Unite sunt capabile să deruleze o astfel de operațiune la celălalt capăt al lumii,cu o astfel de precizie», a ținut să sublinieze președintele american.

Răspunzând la câteva întrebări, Biden a dat asigurări că Statele Unite sunt în contact permanent cu talibanii pentru a-i determina să-și respecte angajamentele și să nu împiedice evacuarea. A recunoscut însă că, pentru moment, nu există posibilitatea ca soldații americani să stabilească un perimetru de acces mai larg în afara aeroportului din Kabul.

Nu este pusă în cauză credibilitatea Statelor Unite în fața aliaților lor

Joe Biden se află sub focul criticilor pentru scenele de evacuare haotice de la Kabul inclusiv din partea afaganilor care au sprijinit operațiunile americanilor, dar împiedicați acum să ajungă la aeroport din cauza controalelor talibanilor.«Suntem în contact permanent cu talibanii și acționăm pentru a ne asigura că civilii au acces sigur la aeroport», a repetat Joe Biden în conferința sa de presă de vineri. A dat de asemenea asigurări că actuala retragere haotică din Afganistan nu afectează credibilitatea Statelor Unite pe scena internațională. «Aliații noștri, a spus el, nu pun în discuție credibilitatea noastră. Am discutat cu aliații din NATO și, în realitate, situația este contrarie».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW