Trei manifestări importante vor avea loc pe 2 mai:
Pictorul Neculai Iorga, la împlinirea vârstei de 90 de ani, deschide o expoziție retrospectivă. Evenimentul va avea loc la ora 18, la Galeria Simeza din București (Bulevardul General Gheorghe Magheru 20). Virgil Mocanu spunea despre artistul sărbătorit: “Iorga este un poet al culorii, al formei si al capacitatii de a construi care reda sentimentul plenitudinii imaginii si a starii afective.”, în timp ce Dan Grigorescu îl caracteriza astfel pe artistul sărbătorit: “O viziune limpede, o mare onestitate profesionala, un lirism direct, fara complicate probleme, se gasesc într-o pictură în care culoarea, uneori sprințară, alteori visătoare, are o vibrație tăcută. Pictorul nu iubeste stridențele. Și nu se refera decât la problemele pe care le poate rezolva. Iorga a gasit tonul autentic al unei vocații lirice.”
Tot la ora 18, dar la Galeria FormART din București (B-dul Magheru nr.18), are loc vernisajul expozitiei de pictură „Sălbatici”. Autor Ammar Alnahhas. Prezinta -Dr. Marius Tița
Galeria Europe din Brașov (Strada Mureșenilor 1) găzduiește la ora 15, vernisajul expoziției în care protagonistă va fi pictorița Maria P. Bobancu. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 15 mai.
Miercuri, 3 mai este ziua cu cinci vernisaje expoziționale:
Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Slobozia, Ialomița, în parteneriat cu Muzeul Național al Agriculturii Slobozia (Bulevardul Matei Basarab 10), deschide la ora 14,00, în sala de expoziții temporare, „SALONUL DE PRIMĂVARĂ 2023” – ediția a XXII-a. Evenimentul, de o importanță deosebită în viața socio-culturală a zonei, reunește artiști din mai multe județe ale Câmpiei Bărăganului, unii dintre ei fiind expozanți, în acest format, încă din anii `70. La vernisaj va fi prezent și pictorul Gheorghe Dican, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
De la ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu (str. Geneva, nr. 8), găzduiește vernisajul Salonului de primăvară al Filialei Constanța Unu a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Evenimentul aduce pe simeze lucrările realizate de artiști constănțeni care propun diferite tehnici și metode de exprimare. Curator: Florentin Sîrbu, președintele filialei. Cuvânt deschidere: muzeograf Dorina Cioplea-Văduva. Expoziția poate fi vizitată până pe 3 iunie 2023.
La ora 18:00, la Galeria Căminul Artei (Strada Biserica Enei, nr. 16, București), se deschide Expoziția „What’s My Purpose? A Female Body Interrogative”, care reunește într-un group show creațiile a șapte artiste bucureștene: Anca Ciofîrlă / Kademian, Sofia Ovejan, Mihaela Constantin, Dagmar Oprea, Mirela Iordache, Elena Lupașcu și Carmen Olteanu. Evenimentul va beneficia de un performance de dans contemporan realizat de Ada Anghel, Bianca Eniciu, Tamara Gageatu, Antonia Radu și Alexandra Andrei, sub îndrumarea coregrafei lect. univ. dr. Elena Zamfirescu (UNATC). Expoziția își propune să exploreze și să dezbată impactul emoțional al evenimentelor sociale și politice recente, precum și al schimbărilor tehnologice asupra procesului creativ în artele vizuale și dansul contemporan. Prin introspecție și empatie, cele șapte artiste ne invită să înțelegem complexitatea emoțională a acestor experiențe și să găsim noi modalități de raportare la lumea în care trăim. Expoziția va fi deschisă publicului până pe 15 mai.
La ora 18, Galeria Art Nouveau din Târgu Mureș (Piaţa Republicii 9) va fi gazda expoziției de pictură și grafică „Trepte interioare” a artistei Ujvarossy Kerekes Gyongyi. Moderator Mana Bucur – președinta Filialei Mureș a UAP. Participă Nagy Katalin – istoric de artă din Budapesta. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 24 mai 2023. Expoziția prezintă cele mai însemnate creații din 4 cicluri: Herbarium(1988-’91), Căutarea echilibrului(1992-’94), Cartea Schimbărilor „. (1997-’99), Grădini spirituale-Iriși (2000-’17) și lucrarea care dă titlul expoziției „Trepte intrioare”(2020).
La Galeria „Arta 1” din Craiova (Str. „Calea Unirii” 16), la ora 18, va avea loc vernisajul Expoziției de pictură „REFLECȚII ASUPRA SINELUI ”, a artistului vizual Vasile FUIOREA. Evenimentul este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Craiova în colaborare cu UAP din România și Filiala Târgu Jiu a UAP din România, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” și Universitatea din Craiova, Facultatea de Teologie Ortodoxă/Domeniul Arte Vizuale. Curator : Gabriel GIODEA. Cuvânt de deschidere/ Critic de artă: Gabriel KELEMEN. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 15 mai.
Joi 4 mai, Galeria Brăteanu din Timișoara (str. Lucian Blaga 8) găzduiește vernisajul Expoziției “Imagini de ansamblu” cu lucrări de Sorin Bijan. Vernisajul va avea loc la ora 19,30, iar curatoare este Gabriela Robeci.
Tot pe 4 mai, dar la ora 18, în Sala ”Constantin Brâncuși” a Palatului Parlamentului din București (str.Izvor 2-4) va avea loc vernisajul expoziției “ROMANESCU –Prospectivă”, expoziție de pictură, acuarelă și pastel. Pictorul nemțean Mircea Titus Romanescu dedică expoziția memoriei tatălui său – Gheorghe Romanescu, de la a cărei naștere se împlinesc o sută de ani, și explică: “Am ales ca titlu prospectiva, pentru că pur și simplu nu mi-a plăcut să-i zic retrospectivă, prefer o privire dinamică spre viitor decât una statică, spre trecut. Expoziția cuprinde un traseu retrospectiv, cu lucrări de acuarelă din anii 60 și pictură începând cu anii 90 până în prezent. Lăsăm la latitudinea vizitatorului expoziției să aplice singur, neghidat, analizând prospectiv traseul expozițional în ideea de a găsi acele tendințe, mai puțin aparente, care pot genera direcții de viitor.” Prezintă criticul de artă Virgil Mocanu.
Vineri 5 mai au loc patru evenimente plastice:
„Acasă” este titlul expoziției de pictură și grafică în care protagonistă este Inga Edu. Vernisajul va avea loc la ora 17, la Galeria de Artă din Ploiești (Piața Victoriei, nr.4). INGA EDU – este un artist plastic care locuiește și activează în Chișinău, Republica Moldova.
La ora 17, la Galeria „Ion Frunzetti” din Bacău (str. Nicolae Bălcescu, nr.12), va avea loc vernisajul Expoziției de pictură și sculptură „Etape” a artistului Gheorghe Zărnescu, despre care criticul Maria Bilașevschi spunea: „Gheorghe Zărnescu articulează un nou limbaj, chiar o nouă scriere, prin comprimarea unor sensuri aparent antitetice, decontextualizează obiectul și transformă stereotipul, atacă înțelesul simbolului înrădăcinat în memoria colectivă.
Galeria Helios din Timișoara (Piața Victoriei nr.6) va găzdui la ora 18 vernisajul expoziției de sculptură „Pragul”, cu lucrări de Remus Irimescu, artist care a devenit cunoscut pentru sculpturile abstracte realizate din lemn, bronz și piatră, marcate de simboluri geometrice – ca o galerie de artefacte din culturi antice, atemporale și universale în același timp. Expoziția va putea fi vizitată până pe 19 mai.
La Târgovişte, se deschide expoziţia de pictură “Tectoniq”, în care sunt reunite lucrările artiştilor vizuali – Beatrice Anghelache, Gabriela Aniţei, Gheorghe Coman, Mariana Constantinescu, Nicolae Constantinescu, Bogdana Contraş, Elena Drăgulelei, Daniela Drăgulescu, Cornelia Gherlan, Bianca Ioniţă, Eugen Vasile Iovan, Laurenţiu Midvichi, Florin Mihai, Mihai Şerbănescu, Iris Teodorescu. Vernisajul va avea loc la ora 14, în Foaierul Cinematografului Independenţa (Bulevardul Mircea cel Bătrân Nr. 2-2C).Vizitând expoziţia “Tectoniq”, deschisă pe parcursul lunii mai 2023, veţi redescoperi lumea rocilor, admirate şi transformate în metafore de cei 15 artişti, membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România.