În ultimele trei săptămâni, circulația virusului gripal în România a avut un caracter epidemic, în care numărul cazurilor de îmbolnăvire prin viroze respiratorii este mai mare față de cel așteptat.
“Există o succesiune de trei săptămâni epidemice, ca urmare se constată că gripa evoluează epidemic. Nu există un motiv de panică, dar este necesar ca toate măsurile și recomandările pe care Ministerul Sănătății le-a transmis încă din data de 17 ianuarie și care sunt valabile în această perioadă să le aplicăm. Este nevoie ca populația să fie compliantă și să respecte recomandările specialiștilor privind aplicarea regulilor de igienă personală”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății
Ministrul Sănătății a mai precizat că ,,s-a solicitat limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în secțiile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor”.
Vaccinarea rămâne și în perioada următoare soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Specialiștii estimează că circulația intensă a virusului se va menține și în luna februarie.
Ministerul Sănătății a comandat suplimentar un număr de 30.000 de vaccinuri pentru populația cu risc, care vor fi distribuite în ţară începând de joi, la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat aceste doze.
Din cele 1,3 milioane doze achiziționate inițial, mai sunt aproximativ 12.000 de doze.
Ministrul Sănătății a mai precizat astăzi că în unitățile școlare unde se constată o creștere cu 20% a numărului de îmbolnăviri prin gripă se poate lua decizia de închidere a unității.
Recomandări pentru populație:
- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
- Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
- Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
- Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
- Continuarea vaccinării antigripale
“Evoluția numărului de îmbolnăviri este influențată de evitarea spațiilor aglomerate, iar vacanța de saptămâna viitoare poate să influențeze în bine, cu condiția că în aceasta perioadă copiii să evite colectivitățile”, a mai declarat ministrul Sănătății.