O analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza datelor generate de Food Price Monitoring Tool, un instrument creat de Euromonitor cu date despre evoluţia preţurilor la raft în industria alimentară arata ca in Romania in anul 2018 s-a inregistrat o creştere moderată a preţurilor la alimente faţă de anul 2010 luat ca punct de referinta.
Cu o creştere a preţurilor de 11,4% faţă de 2010, ţara noastră se situează departe de statele cu cele mai mari majorări de preţ în perioada analizată. Exista totuşi şi state unde mâncarea costă puţin mai ieftin, respectiv Irlanda şi Elveţia.
Scumpirile la alimente în perioada 2010 – 2018
La nivelul Uniunii Europene, scumpirile la alimente au fost de 13,6%. În statele din zona euro, scumpirea la alimente a fost puţin mai mică de 12,8%. Cele mai mari scumpiri la alimente raportat la anul 2010 s-au înregistrat anul trecut în:
- Estonia – scumpiri la alimente cu 28% mai mult;
- Malta – s-au scumpit cu 27,2%;
- Cehia – s-au scumpit cu 26,9% ;
- Ungaria – alimentele s-au scumpit cu 24,3%;
- Islanda, Lituania şi Slovenia – scumpiri mai mari de 20%
În România, preţurile au înregistrat o creştere de 11,4% faţă de anul 2010. Majorări de preţuri apropiate de media europeană au înregistrat şi ţări ca Spania, cu 11,4%, Italia, cu 12,4% şi Olanda, cu 10,5%. Există totuşi şi state unde mâncarea costă puţin mai ieftin, respectiv Irlanda şi Elveţia.
Analiza preţurilor pe categorii de produse
Evoluţia preţurilor la pâine: Dacă analizăm pe categorii de produse, ţara noastră a înregistrat cea mai mică creştere de preţ la pâine şi cereale, de numai 3,9% faţă de anul 2010. Dacă analizăm pe categorii de produse, ţara noastră a înregistrat cea mai mică creştere de preţ la pâine şi cereale, de numai 3,9% faţă de anul 2010.
Au fost însă state, Grecia, Elveţia şi Irlanda, unde acest aliment de bază s-a ieftinit. Faţă de acum opt ani, cel mai mare preţ la pâine îl întâlnim în Cehia, Estonia şi Malta, unde magazinele au afişat la rafturi preţuri cu 28,5%, 21,4% şi respectiv 19,8% mai mari. De asemenea, în 15 state membre ale Uniunii Europene, ca de exemplu Austria, Ungaria şi Polonia, pâinea s-a scumpit cu peste 10%.
Evoluţia preţurilor la carne: Scumpirile cele mai scăzute s-au înregistrat în Portugalia, 2,7%, Elveţia 1,7% şi Grecia 0,3%. La polul opus s-au situat Islanda, cu o creştere a preţurilor la carne de 23,7%, urmată de Slovenia cu 2,4% şi Malta cu 23,1%.
Au existat şi ţări, Norvegia, Cipru şi Irlanda, unde carnea s-a ieftinit uşor. În ceea ce priveşte carnea de porc, aceasta a înregistrat o creştere de 3,4%, printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Au fost însă şi şapte state, unde preţurile înregistrate în anul 2018 au fost mai mici decât în 2010, printre acestea numărându-se Slovacia, Cipru, Grecia şi Olanda.
Cele mai mari scumpiri la carnea de porc s-au înregistrat în magazinele din Slovenia, 27,4%, Belgia 16% şi Franţa 15%. În România, carnea de pui s-a ieftinit cu 0,8% faţă de anul 2010 , ţara noastră numărându-se printre cele 16 state membre unde carnea de pasăre a fost mai ieftină. În Slovenia însă, consumatorii au plătit cu aproximativ 30% mai mult pe aceeaşi cantitate.
Cele mai mari scumpiri în România s-au înregistrat la ouă, legume şi fructe: La ouă s-a înregistrat o majorare de 30%, locul patru în cadrul Uniunii Europene, după Estonia cu 38,6%, Belgia cu 36,7% şi Polonia cu 36,5%.
La legume, scumpirea a fost de 21,5%, printre cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană. Pe primele locuri s-au situat Ungaria, cu 41,2%, şi Malta, cu 40,5%. La polul opus s-a situat Irlanda, unde preţurile la legume s-au ieftinit.
La fructe, românii au plătit mai mult cu 28%. În Slovenia, preţurile s-au majorat cu 68%, în Estonia cu 53,1%, în timp ce în Cipru şi în Irlanda s-au ieftinit.
Potrivit datelor Eurostat, românii plătesc cele mai mici prețuri pentru alimente și băuturi non-alcoolice la nivelul Uniunii Europene.
Analiza privind evoluția din anul 2018 a prețurilor pentru un coș comparabil de alimente și băuturi non-alcoolice arată că România rămâne statul cu cele mai mici prețuri, acestea fiind cu 34% sub media Uniunii Europene și de două ori mai scăzute comparativ cu Danemarca, țară unde se înregistrează cele mai ridicate prețuri.
Pe lista statelor cu prețuri semnificative sub media nivelului Uniunii Europene se mai află Polonia, cu 69% din media UE, Bulgaria cu 76%, Cehia cu 84% și Ungaria cu 85%.
Românii cheltuiesc cel mai mult cu mâncarea și băuturile non-alcoolice
Potrivit unui raport realizat de Eurostat la finele anului trecut, românii cheltuiesc cel mai mult cu mâncarea și băuturile non-alcoolice.
În România, consumul de alimente și băuturi nealcoolice se situează la aproape 33% din totalul cheltuielilor gospodăriilor, mult peste procentul mediu de 12,2% alocat în Uniunea Europeana.
În ceea ce privește băuturile alcoolice, cele mai ieftine pot fi cumpărate în România și Bulgaria, acestea fiind la 74% din media Uniunii Europene. Cele mai scumpe băuturi alcoolice se găsesc în Finlanda, 182% din media Uniunii Europene, Irlanda 177% și Suedia 152%.
În România, prețurile țigărilor au stagnat anul trecut la 69% din media Uniunii Europene.
Cele mai mici preţuri la țigări se înregistrează în Bulgaria, 49% din prețul mediu la nivelul Uniunii Europene, Polonia 60% și Croația 62%. La polul opus, cu cele mai ridicate costuri peste media europeană, se situează Marea Britanie cu 204%, Irlanda cu 201% și Franța cu 141%.
Creşterea preţurilor la alimente de la producător la raft în România
În România se înregistreaza o majorare foarte mare a preţului de la producător până la preţul de la raft. Datele publicate de Eurostat prin Food Price Monitoring Tool arată că în luna decembrie 2018, dacă producătorul a adăugat un leu la produs faţă de decembrie 2017, retailerul a adăugat 2,2 lei, mai mult decât dublu.
România este astfel unul dintre statele membre cu discrepanţă mare între creşterea preţurilor la producător şi majorarea preţurilor la consumatorul final.
Datele Eurostat arată că preţurile cu care a plecat marfa din fabrică au crescut faţă de anul anterior cu 1,7%, în timp ce la raft marfa a ajuns să coste cu 3,9% mai mult faţă de decembrie 2017.
Diferenţa dintre cele două procente se explică prin adăugarea la preţul de fabrică a unor taxe, costuri de transport şi adaosuri comerciale.
În Bulgaria, în schimb, majorările de preţ au fost de 2,6% la producător şi de numai 2,7% la raft, în Ungaria de 3,7% la producător faţă de 4,8% la raft, iar în Germania de 0,5% la producător şi de 1% la raft.
Există şi ţări unde retailerii au suportat din creşterea preţului la producător, preţul la raft fiind mai mic decât cel de la producător, ca de exemplu:
- în Cehia, cetăţenii au plătit mai puţin cu 0,8% pe alimente care la producători au fost mai scumpe plus 0,1% faţă de anul anterior;
- retailerii din Suedia 3,9% la producător faţă de 2,2% la raft ;
- Olanda 2,4% la producător faţă de 1,2% la raft;
- Belgia 1,6% la producător faţă de 1,2% la raft;
- Marea Britanie 0,6% la producător faţă de 0,4% la raft.
În ultimul an, în România deficitul balanţei comerciale cu mâncare a crescut
Acest fapt arată că industria alimentară nu este suficient de finanţată şi încurajată prin măsuri economice de către statul român. Potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat, în primul trimestru al anului 2019 România a înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri de consum din Uniunea Europeană.
Situarea pe primul loc în topul european în ceea ce priveşte scumpirile a devenit ceva obișnuit pentru România. Oamenii dau mai mulţi bani pe mâncare, dar în schimb mănâncă mai puţin şi mai prost.
Calitatea unor produse de consum lasă de dorit, dar nimeni nu se înghesuie să ia vreo măsură, guvern sau protecţia consumatorului sau alte organe abilitate. Se pare că nimănui nu îi pasă de sănătatea populaţiei.