joi, 9 aprilie, 2020
21.8 C
București

Examenul de rezidențiat se amână pentru 8 decembrie

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a anunţat că examenul de rezidențiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe 17 noiembrie, se amână pentru data de 8 decembrie.

Totuși, data de 8 decembrie a fost aleasă astfel încat rezidentii să nu fie afectați și să poată semna contractele cu unitățile sanitare în luna ianuarie, a precizat ministrul Sănătății.

„Ne aflăm într-o situație fără precedent. Pentru prima oară concursul de Rezidențiat este în pericol de a nu se mai desfășura, iar 5684 de absolvenți ai promoției 2019 în medicină, medicină dentară și farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate.”, spune Sorina Pintea.

Examenul de rezidențiat s-a mai amânat o singură dată, în anul 2004, însă atunci, amânarea a fost solicitată atât de o parte dintre candidati, cât și de Comisia Națională de Rezidențiat. Candidații au spus atunci ca nu au avut timp suficient să se pregatească, din cauză că ultimele volume cu teste fuseseră tipărite cu puțin timp în urmă. Un alt motiv pentru care s-a impus atunci amânarea cu o lună a examenului a fost faptul că doi dintre rectorii care făceau parte din Comisia de Rezidențiat s-au recuzat, fiind necesară înlocuirea lor.

Sorina Pintea a precizat că Ministerul Sănătății a întocmit toate actele necesare, dar, din cauza faptului că nu există în acest moment un ministru al Educației, examenul nu se poate desfășura la timp. Sorina Pintea a explicat că pentru organizarea examenului este necesară emiterea a 7 ordine de ministru, dintre care 3 comune – Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Primul ordin comun vizează chiar metodologia examenului.

Sorina Pintea a adăugat că soluția unei Ordonanțe de Urgență, soluție vehiculată în spațiul public, nu este posibilă.

Ministrul Sănătății a acuzat faptul că președintele Klaus Iohannis putea numi un ministru al Educației, dar a refuzat să o facă. Sorina Pintea mai spune că Viorica Dăncilă i-a cerut din nou, ieri, lui Klaus Iohannis să numească un ministru al Educației.

Sorina Pintea mai spune că această amânare nu va afecta foarte mult examenul. „Studenții s-au pregătit pentru data de 17 noiembrie și nu e normal să aibă incertitudini. Dacă este să fac o glumă, studenții au două săptămâni în plus să învețe.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Politică în vremuri de criză

Organizația Internațională a Muncii (OIM) a avertizat marți că din totalul forței de muncă de 3,3 miliarde...

Consiliul Europei le cere statelor membre să protejeze copiii de abuzuri sexuale în perioada izolării din cauza Covid-19

Izolarea strictă în perioada răspândirii COVID-19, se spune într-un mesaj (însoţind comunicatul Comitetului Lanzarote, care monitorizează respectarea...

România a depășit 5.000 de persoane infectate cu noul coronavirus

Până astăzi, 9 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 5.202 de cazuri de persoane infectate cu...

Doi cosmonauți ruși și un astronaut american au decolat cu destinația ISS

Cei trei bărbați curajoși au decolat joi de la cosmodromul rus din Baikonur (Kazahstan). Este vorba de...

TRENDING

Ministrul Ana Birchall, negocieri cu organizaţiile sindicale din penitenciare

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, se întâlnește...