Execuția bugetară a Primăriei Municipiului București pe anul 2019 a fost publicată recent. Principala caracteristică cu care iese în evidență este excedentul bugetar imens, scrie Economica.net.
20% din veniturile Primăriei nu au fost folosite anul trecut, în condițiile în care unul dintre cele mai mari scandaluri legate de întocmirea bugetului național pe 2020 a fost stârnit de primarul general Gabriela Firea, care cerea guvernului alocări și mai mari de la bugetul de stat.
4,5 miliarde de lei a însumat bugetul de venituri al Primăriei capitalei anul trecut, potrivit execuției bugetare complete pe 2019. Cheltuielile au însumat 3,6 miliarde de lei. Deci Capitala a ieșit cu un exedent de 900 de milioane de lei.
Ca ordin de mărime, suma este aproape egală cu cea plătită de statul român fraților Micula, bani care au condus la depășirea țintei de deficit bugetar național, fixată la ultima rectificare din ande către guvernul Orban. În această stare de fapt, primarul general Gabriela Firea s-a plâns în mai multe rânduri că guvernele au alocat prea puțini bani Bucureștiului și chiar a declarat că PMB este în stare de faliment.
În iunie, Firea spunea că „Primăria Capitalei și cele de sector sunt în risc de faliment din cauza Guvernului Dăncilă”. Apoi, la întocmirea bugetului național pe 2020, în decembrie, primarul a cerut dublarea alocărilor de la bugetul de stat pentru PMB, argumentul fiind că oraşul contribuie cu 25% din PIB-ul naţional, dar că alocările sunt la jumătatea necesarului.
Pe ce s-au dus cei mai mulți bani: căldură, transport în comun și spectacole
Cea mai mare sumă cheltuită anul trecut de PMB, pe categorii bugetare, a fost de 790 de milioane de lei și a constat în subvenția la căldura livrată în sistemul centralizat, de RADET. A doua cea mai mare cheltuială a fost cu subvenția pentru transportul public (682 de milioane de lei).
Subvenția constă în acoperirea diferenței dintre prețul călătoriei și costul real al transportului. A treia mare cheltuială, de 207,5 milioane de lei, a fost legată tot de transportul în comun, și a reprezentat achiziția de echipamente și mijloace de transport. Imediat după cheltuielile cu mijloacele de transport în comun vin cele cu spectacolele și concertele.
Cele 193 de milioane de lei alocate acestui tip de activități reprezintă o sumă net superioară celei cheltuite, de pildă, pe construcția de străzi, care a atins în tot anul numai 105 milioane de lei.
Astfel, străzile au rămas și în spatele salariilor din primărie. Cheltuiala Primăriei cu lefurile propriilor angajați a totalizat anul trecut în jur de 130 de milioane de lei, reprezentând salarii, sporuri, alte drepturi și vouchere. Primăria a cheltuit cu dobânzile la datorii 140 de milioane de lei. Restul cheltuielilor au presupus sume mai mici.
Le puteți descoperi pe toate în execuția bugetară detaliată pe 2019. Extrem de departe de programare În 23 aprilie anul trecut PMB își aproba un buget de venituri pe 2019 de 6,8 miliarde de lei. Execuția arată că în final, fizic, a fost vorba de doar 4,5 miliarde.
Cheltuielile programate erau cam în aceeași sumă cu veniturile, însă fizic s-au cheltuit doar 3,6 miliarde. Chiar și în ciuda unei rectificări negative de 600 de milioanede lei, produsă la jumătatea anului trecut, diferențele dintre execuția bugetară a PMB și bugetul programat sunt extrem de mari.
E NORMAL SA AIBA EXCEDENT BUGETAR DACA N_A PLATIT DELOC FACTURILE LA ELCEN PT INCALZIREA BUCURESTENILOR PE TIMP DE IARNA