Experți în ocupare din Malta, Italia, Croația, Slovenia, Luxemburg și Lituania s-au întâlnit miercuri, la București, cu specialiști ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și ai Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), în cadrul proiectului @Work4NEETs.
Obiectivul acestui proiect este să îmbunătățească instrumentele de politică publică în ceea ce privește integrarea pe piața muncii a tinerilor NEET, având în vedere că gradul de ocupare al acestora este nesatisfăcător în majoritatea statelor europene.
Principala temă dezbătută și analizată în cadrul atelierelor de lucru de la București a fost profilarea tinerilor NEET, experții împărtășind modul în care se folosește acest instrument în țările din care provin.
Profilarea este activitatea prin care serviciile de ocupare stabilesc profilul persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi încadrarea în nivelurile de ocupabilitate: uşor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil şi foarte greu ocupabil. De asemenea, profilarea ajută la evidenţierea punctelor slabe care există în ceea ce priveşte riscul persoanelor de a deveni şomeri de lungă durată, iar rezultatul obținut ajută în luarea deciziilor de adaptare a măsurilor de activare în funcţie de nevoile persoanelor.
Datele culese și centralizate de experți, precum și concluziile rezultate vor intra într-un proces de evaluare a grupului de lucru interregional, care va stabili cele mai bune 4 practici în ceea ce privește profilarea, ulterior fiecare stat urmând să își îmbunătățească această practică.
Cooperarea interregională vizează învățarea reciprocă în scopul actualizării instrumentelor de politică din cadrul celor 5 teme predefinite, respectiv:
1. Colectare de date, realizarea de anchete calitative și analize legate de NEET;
2. Elaborarea profilului tânărului NEET, pentru o cale de activare mai coerentă și eficientă;
3. Furnizarea de instruire și suport personalizat pentru tinerii NEET care participă la scheme de activare;
4. Introducerea unor servicii de acompaniament și potrivirea abilităților tinerilor NEET cu cerințele pieței muncii;
5. Dezvoltarea unei strategii de sensibilizare pentru implicarea tinerilor inactivi.
Pe lângă experții din cele 7 țări partenere, la discuțiile din București au participat și Patricia Navarro-Palau din partea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), precum și reprezentanți ai Forumului European al Tineretului (EYF), ai Forumului Tinerilor din România și ai Consiliului Tineretului din România (CTR).
Aceasta este cea de-a treia întâlnire în care se reunesc experții din cele 7 țări, după cele desfășurate anul trecut în Malta și Italia.
@Work4NEETs este finanțat, în procent de 80%, prin programul INTERREG EUROPE, obiectivul nr. 4. „O Europă mai socială”, obiectivul specific (I) „Eficacitatea și incluziunea pieței muncii, accesul la locuri de muncă de calitate, economia socială”, și are o valoare totală de 1.140.000 de euro. Perioada de implementare este martie 2023 – februarie 2027.
Programul INTERREG EUROPE sprijină învățarea interregională în rândul organizațiilor relevante pentru politicile publice europene și permite autorităților publice și altor organizații relevante pentru politici publice să schimbe și să transfere practici privind modul în care funcționează intervenția publică și, prin urmare, să găsească soluții pentru a-și îmbunătăți instrumentele de politică în beneficiul propriilor cetățeni.