Ministrul ucrainean al Infrastructurilor a anunțat trimiterea a două cargouri cu cereale către porturile sale, primele după întreruperea tranzitului în luna iulie. Comisia Europeană a anunțat vinerea trecută încetarea interdicțiilor impuse de cinci state membre ale Uniunii Europene la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unui angajament al Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale în țările riverane.
Așa cum s-a anunțat la vremea respectivă, Bruxellesul a încheiat la sfârșitul lunii aprilie un acord cu cinci țări membre ale UE (Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România) care le permitea blocarea pe teritoriul lor a comercializării grâului, porumbului, rapiței și semințelor de floarea soarelui de proveniență ucraineană, cu scopul de a-i proteja pe agricultorii acestor țări, cu condiția ca ele să nu împiedice tranzitul cerealelor către alte țări.
Reamintim că la suspendarea taxelor vamale în mai 2022, aceste țări s-au văzut invadate de cereale la prețuri mici venite din Ucraina, blocate însă pe teritoriul lor din cauza problemelor de logistică. Unele au interzis apoi unilateral importul din Ucraina, pentru a opri astfel saturarea teritoriului lor și prăbușirea prețurilor locale, restricții pe care Bruxellesul le-a autorizat oficial, dar apoi le-a prelungit până la 15 septembrie anul acesta, supărând Kievul. Dar, grație acestor măsuri temporare, distorsionarea piețelor în cele cinci țări a dispărut și ameliorarea condițiilor logistice a permis creșterea operațiunilor de trimitere de cereale către alte țări, a precizat Comisia europeană într-un comunicat. ”În consecință, măsurile restrictive existente au expirat la 15 septembrie”, a anunțat Bruxellesul. Pentru a da garanții statelor din Estul UE, Comisia Europeană a precizat că, în contrapartidă, Kievul se angaja să ia măsuri pentru a controla afluxul de cereale. Ucraina s-a angajat ca în termen de 30 de zile să introducă măsuri juridice pentru a pune în funcțiune măsuri eficiente de control asupra exporturilor sale de cereale vizând oprirea creșterii fulminante a volumelor de cereale exportate de partea ucraineană. Kievul a promis ca până în seara zilei de luni, 18 septembrie să prezinte un ”plan de acțiune”, iar Bruxellesul a avertizat că este gata să reacționeze la ”orice situație neprevăzută”.
În dezacord, Ungaria, Slovacia și Polonia
Aceste trei țări nu au putut fi convinse să renunțe la restricții și au anunțat menținerea, unilaterală, a vechilor interdicții. Ungaria merge mult mai departe și interzice mult mai multe produse ucrainene, respectiv la 24 produse, față de patru în perioada anterioară, din dorința de ”a proteja interesele agricultorilor unguri”, a anunțat ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy. Embargoul ungar se extinde și la făină, ulei de gatir, miere, unele sorturi de carne sau ouă.
Polonia a anunțat încă de marțea trecută prelungirea unilaterală a interdicției importurilor de cereale ucrainene. Kievul a amenințat Varșovia că va sesiza Organizația Mondială a Comerțului, pentru a cere o compensare. Această chestiune a cerealelor ucrainene este foarte sensibilă în acest moment în Polonia, aflată în perspectiva alegerilor programate pentru luna octombrie, partidul de dreapta populistă la putere, Lege și Justiție (PiS) beneficiind de sprijin masiv în regiunile agricole. Guvernul slovac a anunțat într-un comunicat că ”a decis interzicerea importurilor de cereale până la sfârșitul anului”, iar România a ”regretat” decizia de la Bruxelles avertizând că așteaptă planul de acțiune al Kievului înainte de a pune în aplicare eventuale măsuri. Bulgaria, în schimb, a anunțat că ridică embargoul ”în numele solidarității cu Ucraina”.