12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Facebook, sub amenințarea unei amenzi-record

După recentele scurgeri de date ce au afectat 50 de milioane de utilizatori, rețeaua socială Facebook a fost somată de Comisia irlandeză pentru protejarea datelor să dea explicații. Instanța irlandeză dorește furnizarea unor detalii privind cetățenii europeni afectați de scurgerea de date, pentru a se putea evalua natura breşei și riscurile pentru utilizatori.

Întreprinderea lui Mark Zuckerberg este acum amenințată cu o amendă de 1,6 miliarde de dolari.

Incidentul identificat marțea trecută permitea preluarea controlului asupra conturilor mai multor milioane de utilizatori. Numai că, abia vineri, rețeaua socială Facebook a făcut publică situația, după ce a colmatat breşa și a deconectat cele 50 de milioane de utilizatori ale căror conturi au fost probabil compromise. Alte circa 40 de milioane de utilizatori au avut aceeași soartă, din motive de precauție. Este adevărat că întreprinderea americană a respectat protocolul prevăzut de RGPD (Regulamentul general privind protecția datelor), prevenind autoritățile europene competente în termenul prevăzut, de 72 ore.

Să se termine cu sancțiunile simbolice

În virtutea noilor reguli ale RGPD, întreprinderea lui Mark Zuckerberg este acum amenințată cu o amendă de 1,6 miliarde de dolari. Intrat în vigoare anul acesta la 25 mai,în toată Uniunea Europeană, RGPD a redefinit în totalitate cadrul ce se impune organismelor sau întreprinderilor ce au în activitate tratarea datelor personale. Ele trebuie, înainte de toate, să garanteze securitatea maximă, sub amenințarea cu amenzi disuasive ce pot ajunge până la 4% din cifra de afaceri mondială. În cursul verii trecute, Facebook a fost penalizat cu 565.000 euro de către CNIL britanic (Comisia națională a Informaticii și Libertăților), în urma cunoscutului scandal Cambridge Analytica.A fost o amendă simbolică, întrucât – remarcă presa britanică – suma respectivă reprezintă câștigul realizat de rețeaua socială respectivă în doar zece minute. Anul trecut, CNIL francez a aplicat rețelei Facebook o amendă de 150.000 euro deoarece a utilizat internauții în scopuri publicitare. Până acum, cea mai «dureroasă» amendă plătită de această rețea socială a ajuns până la 110 milioane de euro, considerată și ea simbolică.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Cei de la FACEBOOK mi-au blocat setarea pentru schimbarea numelui. Nu pot să-mi pun numele autentic din Vechiul Testament din Sfânta Biblie. Nu e de mirare că au fost amendați și sunt în continuare somați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW