Mihai Nicuţ (e-nergia.ro)
OUG 27/2022, cea prin care s-au introdus plafoanele de preț la energie electrică și gaze pentru majoritatea consumatorilor casnici și industriali până la 31 martie 2023, se dezbate acum în Parlament, iar un amendament care a trecut deja de o comisie vine să introducă o prevedere extrem de interesantă.
OUG 27, apărută în martie 2022 spune, în subiectul în cauză, așa: timp de un an începând cu 1 aprilie 2022 cei doi producători de gaze, Petrom și Romgaz (acum se adaugă și BSOG, care a început extracția din Marea Neagră), sunt obligați să vândă gazele pentru două categorii de consumatori la preț plafonat: pentru furnizorii clienților casnici la 150 de lei/MWh și pentru producătorii de energie termică livrate populației la 250 de lei/MWh.
Pentru a compensa producătorii – prețurile sunt mult mai mici decât cele din piață, OUG a stabilit că redevența pentru gazele cu această destinație să se aplice la prețul de vânzare real, nu la cel de la Central European Gas Hub de la Viena (mult mai mare), iar impozitul suplimentar să nu se perceapă la aceste cantități.
OUG mai stabilește însă ceva: producătorii sunt obligați să asigure aceste cantități la prețuri reduse abia după ce se scad cantitățile de gaze care au fost deja contractate pentru a fi livrate în viitor.
Ce se schimbă
Ei bine, un amendament introdus în Comisia Economică a Camerei Deputaților schimbă acest lucru. Iată despre ce este vorba:
La articolul 12, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (2.1) și (2.2), cu următorul cuprins:
,,(2.1) Cantitatea de gaze naturale din producţia internă curentă contractată de către producători ce nu este destinată consumului CC și PET, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, cu livrare în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, va fi ajustată astfel încât să fie asigurată mai întâi întreaga cantitate de gaze naturale destinată consumului CC și PET, producătorii fiind obligați să ducă la îndeplinire prevederile prezentei legi.
(2.2 ) Furnizorii sunt obligați să răspundă oricărei cereri de furnizare venite din partea unui CC și PET, care beneficiază de asigurarea cantității de gaze naturale în condițiile prezentei legi.”
Așadar, dacă amendamentul va fi și votat în final, producătorii de gaze vor fi obligați de stat să ajusteze contractele încheiate anterior, adică să nu mai livreze câte gaze și-au asumat în contractele cu clienții, și să vândă respectivele gaze, la prețuri plafonate, populației și producătorilor de energie termică pentru populație.
Din ce știm până acum, este o premieră ca statul să dicteze modificarea contractelor semnate deja cu livrare în viitor, până acum reglementările de acest fel pentru aprovizionarea populației vizând cantitățile rămase necontractate.
Mai mult, din amendament reiese că producătorii vor fi obligați să ofere furnizorilor orice cantități suplimentare solicitate, chiar dacă nu au fost contractate anterior.
De ce s-a ajuns aici?
Cantitățile de gaze oferite de Petrom și Romgaz la preț redus pentru a se alimenta populația și CET-urile sunt confidențiale, din ce am aflat de la ANRE, pentru că sunt informații care pot influența piața, ni s-a spus. Neoficial însă, din piață am aflat că volumele de gaze destinate consumului populației și CET-urilor puse la dispoziție de producători pe baza prevederilor actuale din OUG 27 sunt insuficiente pentru a acoperi consumul estimat pentru iarnă. Practic furnizorii nu au suficient gaz la acest preț.
În plus, tot neoficial am aflat că și importurile curente pentru perioada iernii pot fi amenințate. Atât Engie, cât și E.On, cei doi mari furnizori, ar avea contracte cu WIEE, care este controlată de Gazprom Germania, și care a fost naționalizată de statul german, iar întrebarea este dacă aceste contracte vor mai fi onorate.